İtalyan sigorta devinde sular durulmuyor

İtalya’nın en büyük sigorta şirketinin 2 numaralı yatırımcısının, CEO Philippe Donnet’in yeniden atanmasına meydan okuyarak yönetim kurulundan istifa etmesinin ardından Generali’deki Yönetim Kurulu savaşı kızıştı.

CEO olarak yeni bir görev arayan Donnet, yönetim kurulundan istifa eden inşaat ve gazete patronu Francesco Gaetano Caltagirone de dahil olmak üzere Generali’nin en büyük yatırımcıları arasındaki mücadelenin merkezinde yer alıyor.

Reuters’de yer alan habere göre, Caltagirone, Generali’nin en büyük yatırımcısı olan nüfuzlu yatırım bankası Mediobanca’ya meydan okumak için sigorta şirketinin üçüncü en büyük hissedarı olan gözlük milyarderi Leonardo Del Vecchio ile bir araya geldi. Caltagirone, Generali’nin %8.04’üne sahip olup, Mediobanca’nın %13’e yakın hissesini takip etmekte. Del Vecchio, yaklaşık %7 ile 3 numaralı yatırımcı.

Konuya yakın kişiler, iki yatırımcının Generali’den gelirinin önemli bir kısmını alan Mediobanca’yı sigorta şirketinin genişlemesini engellemekle suçladılar. Mediobanca ve yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu tarafından desteklenen Donnet, Aralık ayında Generali’nin 15 yıl aradan sonra ilk geri alımını ve işini sürdürmek için daha yüksek temettüleri duyurdu.

İtalya’nın finans sektörü konsolidasyon modundayken, hissedar gerilimleri hem Generali hem de Mediobanca’yı içeren olası birleşme ve satın alma hamleleri hakkındaki spekülasyonları körüklüyor.

86 yaşındaki Del Vecchio, 2019 yılında Mediobanca’nın en büyük hissedarı oldu. Caltagirone ayrıca yakın zamanda Mediobanca’da bir hisse inşa etti.

Konuya yakın bir kişi Reuters’e verdiği demeçte, Caltagirone ve Del Vecchio Şubat ayında kendi CEO adaylarını ve sigortacı için alternatif bir strateji sunmaya hazırlanıyorlar. Konuyla ilgili bilgisi olan ikinci bir kişi, artan düşmanlığın bir işareti olarak, Aralık ayında Donnet’in yeni stratejisine karşı oy kullandığını ve son zamanlarda yönetim kurulu toplantılarına katılmadığını söyledi.

Del Vecchio’ya yakın üçüncü bir kaynak ise Caltagirone’nin istifasından sonra anlaşmanın bozulmadığını ekledi. Nisan ayında yapılacak genel kurul toplantısında yeni bir yönetim kurulu atamak için daha fazla ağırlık taşımak için, Mediobanca %17 oy oranına ulaşmak için hisse ödünç alımı yaptı. Ancak Generali’nin hisse sermayesinin yaklaşık %35’i kurumsal yatırımcıların elinde ve küçük tasarruf sahipleri %23’lük bir paya sahipler, bu da onların oylarının sonucu belirleyeceği anlamına geliyor.