TSB’den araç sahiplerine uyarı

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, araç sahiplerine uyarıda bulundu ve kaskosu olmayanların ne yapacağını aktardı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, İstanbul’da ve ülke genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle trafikteki araçların karıştığı zor durumlara yönelik sigortanın önemiyle ilgili NTV’nin sorularını cevapladı.

Obalı şunları söyledi:

– Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Trafik ve Kasko tarafında farkı belirtmek lazım. Trafik sigortaları üçüncü tarafa verdiğimiz zararı, kaskolar ise kendi aracımızla ilgili oluşan hasarı kapsıyor. Her iki sigortanın da kendi çapında önemli faydaları var.

– Son birkaç gün istatistiklere bakılınca hasar konusunda çok ciddi bir artış yok. 7,5-8 aralığında ihbar söz konusu. En önemli etken uyarıları dikkate alarak özel araçların daha az trafiğe çıkması.

– Ağır vasıtalarda ise hasar ihbarları oluşmaya başladı. Biz de bu konuda Türkiye Sigorta Birliği olarak tavsiye kararı yayınladık. İçişleri Bakanlığımızla iletişim halindeyiz. Çekici kasko şirketlerinin verdiği bir hizmet. Şirket hangi şirketten kasko aldıysa o şirketten çekici bekler. Ancak son günlerde özel bir durum yaşandığını açıkladık. Tüm çekici hizmetlerinin kabul edilmesi, şirketlerimizin de hasar süreçlerini normal bir süreç olarak kabul edeceği bir prensip kararı aldık.

– Bu karar her türlü aracı kapsıyor. Ancak ağırlıklı olarak konu ağır vasıtayla alakalı. Kendi kaskonuzun çekicisini beklemeden Karayollarının çekicisi ile ağır vasıtalar çekilecek. Bu kararı elbirliği ile verdik.

– Arıza kısmı tamamen kazayı kapsayan bir sigorta türü arızalar bu kapsamda değil. Tamamen kaza nedeniyle çalışamama durumunda devreye giren bir çekici hizmeti var. Trafik sigortasında bu hizmeti sınırlı sayıda şirketimiz veriyor. Bu nedenle vatandaşlarımız araçlarında kasko yoksa kendi imkanlarıyla çekici çağırıyor. Kaskonun neticede ihtiyacı bir kez daha ön plana çıkıyor. Şunu belirtmek isterim bu tarz durumlarda çok yoğun talep olduğundan çekici hizmetlerinde aksamaların olması normal. Kaza yapan araca intikal süreleri uzayabiliyor.

– Son 1 yılda yaşanan iklim değişikliği artık uç noktalarda. Artık önümüzdeki yıllarda da bu durumlar artarak devam edecek. Yazın yangınlar, kışın kar… Sigortanın önemi de bu tür durumlarda ortaya çıkıyor.