Sektörün prim üretimi ilk 2 ayda 27.4 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Şubat 2022 sonu sektörün prim üretimi sonuçlarını yayınladı. Sağlık sigortası, zorunlu trafik sigortası ve genel zararlar branşları ilk iki ayda her biri 4 milyar TL’yi aşan prim üretimleri ile lider branşlar oldular. TSB’nin üye şirketlerinden derlediği verilere göre, sigorta sektörü yılın ilk iki ayı prim üretiminde geçen yılın ilk ayına göre yüzde 63.4’lük büyüme ile 27.4 milyar TL oldu. Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra iki ay sonunda reel büyümesi ise yüzde 5.8 oranında gerçekleşti.

TSB verilerine göre söz konusu üretim içinde 24 milyar TL’lik kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,4 olurken, enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 7,7 oldu. Hayat tarafında yılın iki ayında 3.4 milyar TL prim üretimi olurken, geçen yılın iki ayına göre buradaki büyüme yüzde 45,2 olurken, reelde ise yüzde 6’lık küçülme gözlendi.

Pandemi ile birlikte ilginin yoğun olduğu sağlık sigortasında yılın ilk iki ayı sonunda yüzde 68.8 oranında bir artışla 4 milyar 818 milyon TL’lik prim üretimi oldu. Söz konusu branş içindeki tamamlayıcı sağlıkta ise yüzde 134.9 oranında bir artışla 972.7 milyon TL prim üretimi oldu. Tamamlayıcı sağlıkta reel büyüme geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 olarak kayıtlara geçti.

Zorunlu trafik sigortası ilk ayın ardından liderliği devr alırken, söz konusu branşta iki ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50.8 oranında artışla 4 milyar 861 milyon TL prim üretimi oldu. Söz konusu branş reeel olarak ise yüzde 2.4 oranında küçülme yaşadı. Genel zararlar branşında prim üretimi 4 milyar 132 milyon TL’yi aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.7, reelde ise yüzde 7.9 oranında büyüme yaşandı.

Bu arada TSB katılım sigortacılığındaki yılın ilk ayı verilerini de paylaştı. Üye şirketlerden derlenen verilere göre 2022 yılı Şubat sonu itibarı ile Katılım Sigortacılığı toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53.7 artış ile 1.4 milyar TL olarak kayıtlara geçti.