Ali Ersoy: Sahada denetim ve gözetim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy, 25 Mart 2022 tarihinde İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen “Covid 19 Pandemisi’nin Sigortacılık Sektörüne Yansımaları” konulu toplantıya katıldı.

Pandemi şartları nedeniyle uzun bir aradan sonra gerçekleşen toplantıda SEDDK Başkan Vekili Ali Ersoy, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut ve TOBB SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem konuşma yaparken, toplantıyı izleyen acente ve eksperlerin sorularını da cevapladılar.

Ali Ersoy konuşmasında, tüm sektörlerin Dünya genelinde koronavirüsten etkilendiğine vurgu yaparak, “Dünyadaki daralmaya göre sigorta sektörü ise üçte biri oranında daraldı. OECD’nin verilerinde birtakım analizler var. Covid-19 hayat dışında farklı etki yarattı. Motorlu araçlarda kapanma dönemlerinde hasar kayıtları düştü. Hayatta ise hasar tazminat artışı oldu. İş kaybı talepleri de arttı. Uluslararası Sigorta Denetçileri Birliği’nin de bu yönde tespitleri var. Sigortacılığın devamı açısından birtakım süreçler yumuşadı ve operasyon işlemleri kolaylaştı. Öte yandan Covid-19 risk farkındalığını da ortaya çıkardı. Tedarik zincirinde sıkıntı ve siber saldırılar arttı. Dijitalleşmeyle birlikte artan siber risklerle birlikte reasürörler siber teminatı kısıtlarken, iş kaybında kontroller arttı. Kimi ülkelerde de ana iş kaybı tazminatları oldu. Pandemide yüz yüze satışlar duraklarken, online satışlar artarken, pandeminin yarattığı duruma karşı siyasi otoriteler tedbirler aldı. Ama az bildiğimiz evden çalışmayı öğrendik ve ardından da bilgi güvenliği sorunu geldi ve şirketler yatırımlarını gözden geçirmeye başladı. Araç kazaları bizde de düştü pandeminin başlarında. Aynı şekilde yargısal faaliyetler ertelendi.” şeklinde konuştu.

“Sigorta sektörü olarak biz dokunmayı seviyoruz” diyen Ali Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Aracıların satışları bu yüzden düşmedi ama uzaktan satışı da mutlaka öğrenmemiz lazım. Pandemide sanal ortamda bilgi belge gönderildi ve hasarlar ödendi. Hak kaybı olmaması için ek süreler verildi. Hasarsızlık indiriminin bozulmaması için tavsiye kararları alındı. Riskli araçlar havuzundaki poliçeler ücretsiz bir ay daha uzatıldı. DASK’ta yüzde 10 indirim yapıldı. Mesafeli sözleşme yönetmeliğini çıkarttık. Statik IP 30 Haziran 2022’ye kadar uzatıldı. Bu da acente ve eksperlerin işlerinin kolaylaştırılması için yapıldı.”

SEDDK Başkan Vekili olarak bundan sonrası için beklentisinin yeni ürünler olduğunun altını çizen Ersoy, “Mesela ticari alacak sigortası. İş durması sigortası gibi poliçelere ilgi artacak. Sağlık poliçesi de öyle. Dünyada da ülkemizde de büyüme var sağlık sigortalarında ve tabiki bu alanda fiyat artışı çok yüksek ve serbest tarife var ama bu kadar yüksek fiyat fazla. SEDDK olarak pandemiden öğrendiklerimizle birlikte süreçlerimizi yeniden düzenliyoruz. Bundan sonra sahada denetim ve gözetim faaliyetlerine ağırlık vermek istiyoruz. Biliyoruz tüm paydaşların sorunları var ve biliyoruz ki bunları dengeli bir şekilde çözmek gerekli. Bunun yolu da karşılıklı işbirliği ve görüş alıverişi olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.