COVID, sigortacılıkta “inovasyonun önemini” gösterdi

Sigorta sektörünün derecelendirme kuruluşu AM Best’teki analistler, COVID-19 pandemisinin hayat dışı re/sigorta şirketleri arasındaki “inovasyon ayrımını” genişlettiğini ve daha gelişmiş inovasyon girişimlerine sahip sigortacılar için daha iyi bir gelir artışına açık bir bağlantı olduğunu savundu.

Yeni bir raporda, derecelendirme kuruluşu, daha yüksek inovasyon değerlendirmelerine sahip küresel hayat dışı sigorta şirketlerinin beş yıllık ortalama net prim yazılı büyüme oranının %11,9 olduğunu tespit etti.

Bu arada, en alttaki iki katmanda (orta ve minimum) değerlendirilenler sırasıyla %9,1 ve %7,9 büyüme oranlarına sahip.

Analistler, daha yüksek inovasyon değerlendirmelerine sahip şirketlerin daha düşük kayıp ve gider oranlarının yanı sıra daha az değişken yüklenim sonuçları bildirdiklerini bildirdi.

AM Best’e göre, daha yenilikçi şirketler işlerini normal şekilde sürdürmek için dijital işletim modellerini kullanırken, daha az yenilikçi şirketler mevcut müşterileri elde tutmak veya yeni müşteriler çekmek için mücadele ettikçe, 2020’de prim büyüme oranlarındaki farklılık özellikle keskinleşti.

AM Best, gelişmekte olan teknolojilerden tam olarak yararlanmak ve operasyonel verimlilikleri yakalamak için daha az yenilikçi sigortacıların eski sistemleri ele alması gerektiğine inanıyor.

AM Best müdür yardımcısı Edin Imsiroviç, “Yeni sistemlere geçişle ilgili maliyetler ve riskler göz korkutucu olabilir. Yine de, geri ödeme sürelerinin daralması ve artan verimlilikler nedeniyle, eski sistemler konusu sigortacılar için önemli bir öncelik haline gelebilir.” dedi.

Raporda, sigorta endüstrisindeki inovasyon liderlerinin, pandeminin gergin yüklenim ve yatırım ortamında araç olarak inovasyonun rekabet avantajlarını kanıtladığı sonucuna varıldı.

Sonuç olarak, daha otomatikleştirilmiş bir sürece geçmemiş veya BT sistemlerini modernize etmemiş sigortacılar, bedeli daha yüksek gider oranlarıyla öderken, dijital dönüşüm girişimlerini daha önce benimseyen sigortacılar inovasyon çabalarını somut sonuçlara dönüştürerek finansal durumlarını desteklediler.

Sigortacılık ortamındaki bazı baskılar hafifledikçe, AM Best, inovasyon liderlerinin gider optimizasyonlarını daha da güçlendirmesini bekliyor.