“SEDDK olarak kısa, orta, uzun vadeli tedbirlerimiz olacak”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda SEDDK’nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve 2022’deki gündemlerine değindi.

Ali Ersoy, ekonomi paketlerinin her birinde sigorta ve BES’in yer aldığını, bunun da sigorta ve BES’in ekonomi için kritik öne sahip olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, yapılan düzenlemeler ile BES’in, birikim havuzu olmaya doğru derinleştiğini söyledi. Evlilik, doğum gibi kişilerin ihtiyaçları olduğunda kısmi çekişler yaparak sistemden çıkmadan ihtiyaçların karşılanma mantığının getirildiğini, bankadan kredi alınacağı zaman BES sözleşmesinin rehin olarak gösterilmesine imkan tanındığını ifade eden Ersoy, bu düzenlemelerin BES’i tasarruf mekanizması haline getirdiğini kaydetti.

Katılım sigortacılığında 30’a yakın aktör yer alacak

Ali Ersoy, önemli düzenlemelerden birini de katılım sigortacılığı olduğunu belirterek, katılım sigortacılığına yönelik düzenleme yaptıklarını ve katılım sigortacılığında Türk modelini oluşturduklarını vurguladı ve “Türkiye’ye özgü bir model ve İslami sigortacılığın ilkelerini barındıran bir yapı. 2022 yılı içinde 12’si BES, 15’i de diğer sigortacılık alanlarında olmak üzere katılım sigortacılığında 30’a yakın aktör yer alacak. Türk modeli diye adlandırdığımız katılım sigortacılığını Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer Arap ülkelerine tanıttık, oradaki sigortacılık otoritelerine ve şirketlerine anlattık. Sonuçta buraya gelip yatırım yaptılar” dedi.

BES’i bankalardaki konut hesabının içine de koymayı düşünüyoruz

Ali Ersoy, SEDDK’nın gündemindeki konulara da değindi. Ersoy, alacak sigortası kapsamında KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için Türk Reasürans ile çalıştıklarını ve yeni bir ürün dizayn ettiklerini açıkladı. 2022 yılında özel sağlık sigortasını daha az maliyetli nasıl satarız ile ilgili çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zorunlu deprem sigortası kapsamını değiştireceğiz sadece deprem değil, sel ve diğer afetlerin içinde olacağı yapıyı geliştireceğiz. BES’i asla bırakamayız. BES’i bankalardaki konut hesabının içine de koymayı düşünüyoruz. İnşallah bunda başarılı oluruz, tabi usul dairesinde. 50 CC altında olan 800 bin adet motorlu bisikleti trafik sigortası kapsamına dahil edeceğiz ve bunların üçüncü kişilere vereceği zarar sigortadan talep edilecek.”

Ali Ersoy, konuşmasında, sigortalıların, mali sorumluluk sigortasına ulaşmasında bazı sıkıntılar yaşandığına dair şikayetler aldıklarını da vurgulayarak, “SEDDK olarak kısa, orta, uzun vadeli tedbirlerimiz olacak. Sigorta sektörüne bakışı değerlendirmeyi lütfen örselemeyin” dedi.

Ali Ersoy, doğrudan tazmin konusuna da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı: “Doğrudan tazmin konusunda sektörümüzden görüş gelmiş. Arkadaşlar da çalışmışlar çok güzel bir yapı ortaya çıkmış. Biz bu işi yaparız. 2015 yılında uygulanmak üzereyken gündemden kalkan bu süreci, biz şimdi tekrar masaya koyuyoruz. Burada bir adım atarız. Bunun arkasına bir şey daha yapmak lazım, kişi bazlı sigorta.”