FAIR Reasürans Forum’da sektörü etkileyen ekonomik gelişmeler masaya yatırılıyor

Milli Re’nin ev sahipliğinde 3’üncüsü yapılan FAIR Reasürans Forum, Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de “Yükselen enflasyonun etkisi ve reasürans/sigorta sektörünün dayanıklılığı” başlığı ile düzenleniyor.

Fikret Utku Özdemir

Oturum ilk açılış konuşmasını yapan Milli Reasürans Genel Müdürü Fikret Utku Özdemir, Milli Re’nin 92’inci yılını kutladığını söyleyerek, Türk sigorta sektörünün lider reasürörü olan Milli Re’nin geçmişten günümüze gelişimini anlattı. Sigorta sektörü açısından son dönemde ekonomik sorunlar, iklim değişikliği ve pandeminin yarattığı zorluklardan söz etti.

Mo’men Mukhtar: Daha sonra söz alan ve son iki buçuk yılda pandemiden dolayı dünyanın tamamen değiştiğini söyleyen FAIR Genel Sekreteri Mo’men Mukhtar, “Milyonlarca insan hayatını, on binlercesi işini kaybetti. Ekstrem hava olayları da şiddetlendi. Politik olaylar da sertleşti ve tedarik zincirinde zorluklar meydana geldi. Bu Forumda uzmanlar sektörün nasıl bu zorluklara karşı mücadele edeceğini masaya yatıracaklar” dedi.

Alaa El-Zoheiry : Açılışta konuşma yapan FAIR Başkanı Alaa El-Zoheiry ise şunları söyledi: “İklim değişikliğinin etkilerini geçtiğimiz aylarda şiddetle hissettik. Bazı bölgelerde kuraklık, bazı bölgelerdeyse seller oluyor. Ukrayna’daki politik gerilim de birçok ülkede açlık çekilmesine neden oluyor. Pandemi de endüstrileri etkiledi, enflasyon yükseldi. Enerji ve gıdaya ulaşım zorlaştı. Ekstrem hava olayları yıkıma yol açıyor. Bu yüzden reasürans için riskler artıyor. Bu konularda görüşlerini bildirecek konuklarımıza katıldıkları için teşekkür ediyorum.”

Atilla Benli: Türkiye Sigorta Birliği Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, dünya ekonomisindeki gelişmelerden bahsetti. Dünyada büyüme momentinin düştüğünü söyleyen Benli, “Çin’deki sektörel sorunlar, Rusya-Ukrayna krizi, gıda krizi gibi şartlar altında Dünya Bankası da büyümenin düşeceğini öngördü. Enerji krizi de söz konusu. Yükselen politik tansiyon enflasyonu da yükseltiyor ve bu her gelişen ekonomi için tehdit oluşturuyor. Türk ekonomisi ilk yarıda yüzde 7,4 büyüdü. Geçtiğimiz yıl bu oran 4’lerdeydi. İkinci yarıda biraz düşüşle yüzde 5 civarı olması bekleniyor. İklim değişikliğinin etkileri artıyor ve sektöre de yansımaları oluyor. Sigorta penetrasyonu, bizim ülkemizde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde yükseltilmeli” dedi. Benli konuşmasının devamında Türkiye Sigorta ve Türkiye Emeklilik’ten de bahsetti.

Mehmet Akif Eroğlu: Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ise, Türkiye sigorta sektörünün genel görünümüyle ilgili bir sunum yaptı. Sektörün prim üretimiyle ilgili bilgeler veren Eroğlu, otomatik katılım ve bireysel emeklilikte gelinen büyüklüklere değindi. “Büyüme problemi yok, sektör son yıllarda enflasyonun üzerinde büyüyor” diyen Eroğlu, Türkiye’deki üç reasürans şirketinin faaliyetlerinden de bahsetti.

Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Penetrasyonun düşük oranından memnun değiliz. Bu manzarayı değiştirmek istiyoruz. Hayatta gelişmiş ülkelerle iki katlık bir açık varken, Avrupa’ya göre hayatta çok daha büyük bir açık var. Bu fark, hayal kırıklığı gibi görünse de bence bir fırsat. Emeklilikte de gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında büyük bir fark var. Türk ekonomisi 18’inci ama sigorta sektörü 38’inci; bu fark kapanmalı. Bankacılık sistemi ve sigorta sektörü arasında da büyük fark var; bu da değişmeli. Genç ve dijital nüfus önemli bir büyüme fırsatı sektör için. Emekliliğe hükümet %30 gibi önemli bir destek veriyor. 15 milyon katılımcı var ama ihtiyaçları olduğunda sistemden çıkabiliyorlar. Bu yüzden borçlanma yönteminin getirilmesi için çalışılıyor.”

SEDDK’nın faaliyetlerinden de bahseden Mehmet Akif Eroğlu, “SEDDK olarak yeni bir kuruluşuz. Neler yaptığımızdan bahsedecek olursak, bizim sıcak konumuz zorunlu trafik sigortası. Aslında bu bizim için uzun zamandır sıcak konu olmaya devam ediyor. Bu branşta belli oranda zarar kabul edilebilir ancak diğer branşların kârını götürünce sorun oluyor, trafikteki zarar bilançolar için tehdit haline geliyor. Bu yüzden otorite olarak çalışmalarımız var ve tarifeyi yükselttik. Alınması gereken önlemlerden bazıları kazaların azaltılması, sigortanın geliştirilmesi, tahkim komisyonu, eşdeğer kullanımı” dedi.