Sektörden reelde ciddi büyüme, yılın ilk iki ayında üretim 66 milyar TL’yi aştı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Şubat 2023 sonu sektörün prim üretimi sonuçlarını yayınladı. Sağlık sigortası, zorunlu trafik sigortası, genel zararlar, kasko ve yangın doğal afetler branşı ilk iki ayda ciddi prim üretimleri  ve reel büyüme oranları ile lider branşlar oldular. TSB’nin üye şirketlerinden derlediği verilere göre, sigorta sektörü yılın ilk iki ayı prim üretiminde geçen yılın ilk ayına göre yüzde 141.4’lük büyüme ile 66 milyar TL’yi aştı. Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra iki ay sonunda reel büyümesi ise yüzde 55.5 oranında gerçekleşti.

TSB verilerine göre söz konusu üretim içinde 59 milyar TL’lik kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 146 olurken, enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 58.7 oldu. Hayat tarafında yılın iki ayında 7.1 milyar TL prim üretimi olurken, geçen yılın iki ayına göre buradaki büyüme yüzde 109 olurken, reelde ise yüzde 34.7’lük büyüme gözlendi.

Pandemi ile birlikte ilginin yoğun olduğu sağlık sigortasında yılın ilk iki ayı sonunda yüzde 178.2 oranında bir artışla 13.4 milyar TL’lik prim üretimi oldu. Söz konusu branş içindeki tamamlayıcı sağlıkta ise yüzde 206 oranında bir artışla 3.3 milyar TL prim üretimi oldu. Tamamlayıcı sağlıkta reel büyüme geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97.2 olarak kayıtlara geçti.

Zorunlu trafik sigortasında ise iki ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170.2 oranında artışla 13.1 milyar TL prim üretimi oldu. Söz konusu branş reeel olarak yüzde 74.1 oranında büyüme yaşadı. Genel zararlar branşında prim üretimi 8.7 milyar TL’yi aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 111, reelde ise yüzde 36 oranında büyüme yaşandı.

Yılın ilk iki ayında en dikkat çekici artış ise Kahramanmaraş depremleri ile birlikte yandın ve doğal afet sigortaları branşında gözlendi. Söz konusu branşta iki ayda üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126.4, reelde de yüzde 46 büyüme ile 8.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Motor branşı içinde yer alan kaskoda da iki ayda yüzde 180.5 oranında reelde de yüzde 81 oranında büyüme ile 9.9 milyar TL üretim gerçekleşti.

Bu arada TSB katılım sigortacılığındaki yılın ilk iki ayı verilerini de paylaştı. 2023 yılı Şubat sonu itibarı ile Katılım Sigortacılığı toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 193.5 artış ile 4.1 milyar TL’yi aştı.