Otonom araçlar önümüzdeki yıllarda otomobil sigortasını dönüştürecek

Moody’s analistlerine göre kişisel ve ticari otomobil sigortacıları, otonom araçların kullanımı arttıkça başlangıçta daha az kazadan yararlanacak, ancak önümüzdeki yıllarda sigorta ihtiyacını azaltacak uzun vadeli risklerle karşı karşıya kalacaklar.

Moody’s’e göre, Seviye 2 otonom (kısmi otomasyon, sürekli sürücü gözetimi ile kısmi otomasyon) araçlar zaten birçok otomobil üreticisi tarafından halkın kullanımına sunuluyor ve Alman devi Mercedes-Benz kısa süre önce Seviye 3 otonomi (belirli koşullar altında eller serbest sürüş) için onay aldı.

Derecelendirme kuruluşunun analistleri, otonom teknolojilerin gelişmeye devam etmesini ve Seviye 3+ otonom araç satışlarının önümüzdeki on yılda artmasını bekliyor.

Bununla birlikte, ABD’deki ortalama araç yaşının 10 yıldan biraz fazla olduğu göz önüne alındığında, araç filosunda tam özerkliğe geçiş uzun zaman alabilir.

Yine de Moody’s, otonom ve diğer akıllı otomobil teknolojilerinin kaza sıklığını önemli ölçüde azaltacağını ve bunun da sigortacının karlılığını artıracağını tahmin ediyor.

Moody’s şöyle yazıyor: “ABD otomobil sigortacıları, yüksek oto tamir maliyetleri ve kullanılmış araç fiyatları nedeniyle son iki yılda zayıf kazançlar bildirmiş olsalar da, akıllı teknolojiler geliştikçe sigortacı hasar maliyetlerinin kademeli olarak düşmesini bekliyoruz.”

Bununla birlikte, gelişmiş otonom araçlar yaygınlaştıkça, kaza sıklığının zaman içinde hızla düşmesi muhtemel ve sonuçta otomobil sigortacıları için önemli ölçüde daha düşük hasar maliyetleri ve primleri anlamına gelebilir. Çoğu sigortacı kar hedeflerini primlerin yüzdesi olarak belirlediğinden, karların da düşmesi muhtemel görünüyor.

Analistler, sırasıyla düzenleyicilerin, yasa koyucuların ve mahkemelerin otonom araçların neden olduğu kazalara ilişkin yükümlülüklerin otomobil üreticileri, teknoloji şirketleri, sürücüler ve sigortacıları arasında nasıl paylaşılacağını belirlemesi gerektiğini belirtiyor.

Bu arada Moody’s, otomobil üreticileri için ürün yükümlülüğü gibi otomobille ilgili belirli sigorta teminatlarına yönelik talebin daha küçük de olsa bazılarının devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Firmanın analistleri şu sonuca varıyor: “Otomobil sigortası endüstrisindeki değişiklikler kademeli olacağından, yenilikçi sigortacıların operasyonlarını ve bilançolarını bu değişen koşullara uyarlayabileceklerine inanıyoruz. Yenilikçilik, uyarlanabilirlik ve güçlü finansal ölçütler dahil olmak üzere temel kredi güçleri, uzun vadeli risklerin dengelenmesine yardımcı olur.”