Aon’dan dikkat çeken öngörü…

Aon, sigortacıların fiyatlandırma baskıları, kapasite kısıtlamaları ve sigortacılık değişimleriyle başa çıktığı öngörüsünde bulundu.

2023’ün üçüncü çeyreğinde küresel sigorta pazarı, Aon tarafından sağlanan en son öngörülerde de belirtildiği gibi dinamik bir manzaraya tanık oldu. Bu dönemde piyasayı şekillendiren ve çeşitli sigorta ürünleri genelinde fiyatlandırmayı, kapasiteyi, sigortalama uygulamalarını, limitleri, muafiyetleri ve teminatları etkileyen birkaç temel faktör vardı.

Olumsuz hasar eğilimleri, Otomobil ve Kaza Sigortası segmentlerinde fiyatlandırma üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu. Broker, bunun tersine, siber pazarının, yerleşik sigorta şirketlerinin portföylerini koruma ve genişletme çabalarının etkisiyle bir yumuşama eğilimi yaşadığını bildirdi.

Buna ek olarak, enflasyon, yüksek reasürans maliyetleri, iklim değişikliği ve doğal afet riskleriyle ilgili endişeler nedeniyle emlak fiyatları değişkenliğini korudu. Aon, ABD dışındaki yerleşimlerde ABD’nin maruz kaldığı riskin zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini söylüyor.

Kapasite çoğu üründe ve risk türünde genel olarak yeterliydi; yerleşik sigortacılar iştahlarını genişletiyor ve diğer sigortacılar büyüme için pazarlara yeniden giriyor.

Bununla birlikte, Doğal Afete maruz kalan Mülkiyet risklerine yönelik kapasite sınırlı ve pahalı olmaya devam etti; bu da endeks bazlı ürünler, kendi kendine sigorta ve sigortalar gibi alternatif çözümlerin giderek daha fazla benimsenmesine yol açtı.

Sigortacılar kârlı büyümeye öncelik vererek, katı sigortalama katılığından disiplini korurken artan esnekliğe geçişe yol açtı. Sigortacılar bireysel risk profillerine, kontrollere ve performansa odaklanırken, karar almayı destekleyen veri ve analitiklerin yaygınlaşmasıyla birlikte risk kalitesi ve farklılaşma ise en önemli öncelikler olmaya devam etti.

Sigorta şirketleri ile erken katılım ve değerleme metodolojileri, risk kontrol uygulamaları, iyileştirmeler ve geçmiş hasarlardan öğrenilen dersler de dahil olmak üzere kapsamlı başvuru ayrıntıları, üstün sonuçlara katkıda bulundu.

Çoğu yerleşim, süresi dolan limitler ve alt limitlerle yenilendi. Ekonomik enflasyon nedeniyle mülk limitleri yukarı yönlü bir baskıyla karşı karşıya kaldı ve bu durum Otomobil ve Kaza limitlerini de etkiledi. Sigortacılar, büyümeyi hedef alan alanlarda iyileştirmeler sunarak fark yaratan bir unsur olarak teminat koşullarından yararlandı. Ancak Bulaşıcı Hastalık, Savaş ve Bölge kısıtlamaları gibi bazı istisnalar tartışılamaz olmaya devam etti.