AXA’da gündem iklim, hedef sıfır karbon

AXA Sigorta İcra Kurulu Üyesi Seda Bora Arkan, AXA Grubu’nun yıl sonuna kadar 26 milyar avro yeşil yatırım hedeflediğini söyleyerek, “Yeşil sigorta üretimini 2023 yılı sonuna kadar 1,3 milyar avroya ve kapsayıcı koruma dahilindeki müşteri sayımızı 12 milyona çıkarmayı planlıyoruz. 2025 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak istiyoruz” dedi.

AXA Sigorta KKTC, Uluslararası İş Geliştirme ve Yeşil Yatırımlar Direktör ve İcra Kurulu Üyesi Seda Bora Arkan eko-lojik’e AXA Grubu’nun sürdürülebilirlik anlayışına dair açıklamalarda bulundu. AXA’nın yaklaşımını ‘Yatırımcı bakış açısıyla’ sürdürülebilirlik, ‘Sigortacı bakış açısıyla’ sürdürülebilirlik ve ‘Örnek Bir Şirket’ bakış açısıyla sürdürülebilirlik olmak üzere üç ana başlık altında detaylandıran Arkan sözlerine şöyle devam etti:

AXA Sigorta İcra Kurulu Üyesi Seda Bora Arkan,

“Yatırımcı bakış açımızla, Grup olarak varlıklarımızın karbon ayak izinin 2025 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltılmasını ve bu yılın sonuna kadar 26 milyar avro yeşil yatırım yapılmasını hedefliyoruz. Sigortacı olarak, çevreye olumlu etki yapan yeşil sigorta ürünlerinin payını artırıyor ve toplumun kırılgan kesimleri için kapsayıcı sigortayı teşvik ediyoruz. Yeşil sigorta ürünlerinin primlerini 2023 yılı sonuna kadar 1,3 milyar avroya ve kapsayıcı koruma dahilindeki müşteri sayımızı 12 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Örnek bir sigorta şirketi olma bakış açımızla tüm ekiplerimizi iklim konularında eğitiyor, karbon ayak izimizi yüzde 20 azaltıp, geriye kalan emisyonları dengeleyerek 2025 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak istiyoruz.”

Yeşil ekonomiye destek

AXA Sigorta’nın kurumsal ve bireysel sigortalarda farklı önerilerle yeşil ekonomiye destek olduğunu da söyleyen Arkan, yenilebilir enerji projelerini destekleyerek yatırımcıyı hem fiziksel hem de finansal risklere karşı koruyan kapsayıcı paket ürünler sunduklarını bildirdi. Arkan, “Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri, hidroelektrik enerji santralleri, biyokitle/biyogaz santralleri ve jeotermal enerji santralleri için inşaat, montaj ve operasyon dönemlerini sağlayan ürünlerimizle değer yaratıyoruz. Bireyselde ise elektrikli ve hibrit araçlar için hem trafik hem de kasko sigortalarımızla çevre dostu öneriler sunuyoruz” dedi.

AXA Sigorta’nın WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ile ortaklaşa belirlenen esaslar doğrultusunda Yeşil Ofis uygulamasından da söz eden Arkan, “İklim değişikliği konusunda dünya genelinde farkındalık yaratma amacıyla tasarlanan uygulama, AXA Grubu’nun karbon salımını 2025 yılına kadar %25 oranında, atık ve su tüketimini ise %15 oranında azaltmayı hedefliyor. Projenin amaçları arasında, AXA Grubu’nun sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanma oranını %100’e çıkartmak da bulunuyor. Projenin ilk adımı 2013 yılında AXA Genel Müdürlük binasının Yeşil Ofis’e dönüştürülmesiyle atıldı. AXA bünyesindeki tüm ofislerde ve çalışanların özel yaşamlarında, pencere ve kapıların çevrelerine yalıtım yapılması şartı koşuluyor. Bu sayede kış aylarında ısının, yaz aylarında ise serin havanın dışarı çıkmasının engellenmesi ve hava dengesini sağlamak için daha az kaynak tüketilmesi planlanıyor. Suyun daha dikkatli ve özenli kullanılmasını hedefleyen proje, ayrıca mümkün olduğunca doğal ışıklandırma yöntemlerinin tercih edilmesini de öneriyor. Elektrikli aydınlatmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda ise enerji tasarruflu ampullerin kullanılmasını tavsiye ediyor” şeklinde bilgi verdi.

Yeşil binalara avantajlı poliçe

Kurumsal müşterileri sürdürülebilir iş pratiklerine teşvik ettiklerini de kaydeden Arkan, “Örneğin, iklim değişikliğinin günlük hayattaki etkilerine karşı koruma sağlamak adına müşterilerimize parametrik sigorta ürünlerini sunuyoruz. Bu ürünle turizm, enerji, havacılık, inşaat gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine en fazla maruz kalan sektörleri koruma altına alıyoruz. ‘Dünya Dostu İş Yeri’ ürünümüzle de yeşil bina ve LEED sertifikalarına sahip iş yerlerine fiyat avantajı ve ek destekler sağlıyoruz. Dünya Dostu Sigortacılık” yaklaşımımızı acentelerimiz nezdinde de yaygınlaştırdık. Bu program kapsamında tüm acentelerimizi bu çabalarımızı desteklemeye çağırıyoruz. Ne mutlu ki onlar da bu çağrılarımıza çok olumlu dönüşler yapıyorlar.

Önce çevre, sonra kazanç

Seda Bora Arkan, AXA Grubu’nun yatırım portföylerini 1,5°C küresel hedefiyle tutarlı olarak, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna dönüştürmeyi taahhüt ettiğini aktararak, “İklim değişikliğini önlemeye yönelik finansmanımızı 2030’a kadar 3-6 kat artırmayı ve kendi yatırımlarımızdan kaynaklı karbon salımını azaltmayı amaçlıyoruz. Kullandığımız enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması konusunu önemsiyor, finansal olarak dezavantajlı da olsa tercih ediyoruz” dedi.