SEDDK 2.Başkanı Verim: “Büyük ölçekli şirketler de sigortayı geri plana atıyor”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 2. Başkanı Mehmet Verim, 6 Şubat 2024 Salı günü Adana Ticaret Odası ve TOBB SAİK tarafından organize edilen buluşmada önemli açıklamalarda bulundu.  Mehmet Verim, “Biz, tehlike kendisini göstermediği sürece, doğruları yapmaya, sigorta yapmaya zorlayan bir tutum göstermiyoruz. Her depremden sonra bakıyoruz sigortalılık oranında bir artış var, sonra yine unutuluyor.” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin bir benzerinin de Marmara Bölgesi’nde beklendiğini hatırlatan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 2. Başkanı Mehmet Verim, özellikle işletmelerin düşük sigortalılık oranlarına atıfta bulunarak, “Benzer bir depremin İstanbul’da yaşaması durumunda bu devletin beka sorunu olur. Ekonominin yüzde 50’sinin Marmara’da olduğu bir ortamda çok büyük sorun yaşarız, güvenliğimiz tehlikeye girer” dedi.

Türk insanının ne yazık ki hatalarından ders almadığını kaydeden Verim, şöyle devam etti: “Türkiye’de 4 milyon civarında işletme bulunuyor. Bu sayı, 11 deprem ilinde 590 bin. Bu işletmelerin sadece yüzde 0,7’si büyük ölçekli. Hesapladığımızda 11 bin 108 işletmeye tekabül eder. Cironun yüzde 38, istihdamın da yüzde 28’ini bunlar sağlıyor. Sıradan vatandaşın temel ihtiyaçlarını karşılamak için sigortayı ihmal ettiğini düşünelim. Fakat bu kadar ticaretle ve üretimle uğraşan insanımızın da sigortaya gereken önemi vermediğini görüyoruz. Son 3 yıllık verilere baktığımızda; 2021, 2022, 2023 yıllarında Türkiye genelinde, işletmelerimizin yüzde 30 – 25 – 26 sigortalılık oranı var. Deprem bölgesine baktığımızda sırasıyla yüzde 20 – 16 – 13’e doğru gerilediğini görüyoruz. Maalesef ticari ve sınai işletmelerin sigortalılık oranı bu kadar. Biz, tehlike kendisini göstermediği sürece, doğruları yapmaya, sigorta yapmaya zorlayan bir tutum göstermiyoruz. Her depremden sonra bakıyoruz sigortalılık oranında bir artış var, sonra yine unutuluyor. Acı olan şu var; büyük ölçekli şirketlerin de sigortayı geri plana attığı görülüyor.”

Kaynak: Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi