Eko-lojik: İstanbul’da hafriyat toprağı doğaya dönüyor

İnşaatların temel kazılarından önce alınan nitelikli hafriyat toprağı, hafriyat depolama alanlarındaki moloz ve çöpe bulaşmadan bitkisel toprağa dönüştürülüp İstanbul’a kazandırılıyor.

İstanbul Bülteni dergisindeki habere göre, inşaat alanlarındaki hafriyat atıkları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin toprak sahalarında ayrıştırılıp işlenerek geri dönüştürülüyor. Çeşitli malzemelerle zenginleştirilen bitkisel toprak, İstanbul’un yeşil alanlarında kullanılıyor. Böylece inşaatların temel kazılarından önce alınan nitelikli hafriyat toprağı, hafriyat depolama alanlarındaki moloz ve çöpe bulaşmadan bitkisel toprağa dönüştürülüp İstanbul’a kazandırılıyor.

Kentsel büyümenin hızla devam ettiği İstanbul’da inşaat alanlarındaki nitelikli hafriyat toprağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin Alibeyköy ve Pendik fidanlıklarında bulunan toprak üretim tesislerinde işlenip bitkisel toprağa dönüşüyor. Her yıl binlerce mnitelikli hafriyat toprağı geri dönüştürülüp doğaya kazandırılıyor ve İstanbul’un yeşil alanlarında kullanılıyor.

Atığa değil doğaya

2006 yılında Ağaç ve Peyzaj AŞ tarafından, nitelikli hafriyat toprağının döküm alanlarında atığa dönüşmesini engellemek amacıyla kurulan toprak üretim tesislerinde geri dönüştürülen toprak, yıllardır İstanbul’un yeşil alanlarının toprak ihtiyacını karşılıyor. Geri dönüşüm işlemi için inşaat alanlarında temel kazı işlemi başlamadan, alandan numune alınıyor. Numuneler üzerinde kurumun laboratuvarında kimyasal, toprak üretim tesislerinde ise fiziksel analizler yapılıyor. Çıkan sonuçlara göre inşaat alanındaki nitelikli hafriyat toprağı, hafriyat firmaları tarafından Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin Alibeyköy ya da Pendik fidanlığında bulunan toprak üretim tesislerine getiriliyor. Tesislerde işlenen nitelikli hafriyat toprağı, daha sonra torf, gübre ve pomza gibi malzemelerle zenginleştiriliyor. Eleklerden geçirildikten sonra organik madde bakımından zengin bitkisel toprak elde ediliyor. Doğaya kazandırılmaya hazır hale gelen bitkisel toprakla İstanbul’un yeşil alanlarındaki toprak ihtiyacı karşılanıyor. Hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.

8 ayda 125.500 Mbitkisel toprak

2023 yılının başından bu yana, Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin toprak üretim tesislerinde 68.120 mnitelikli hafriyat toprağı geri dönüştürülüp torf, gübre ve pomza gibi malzemelerle organik madde bakımından zenginleştirilerek, 125.500 mbitkisel toprak elde edildi. Elde edilen toprağın yaklaşık yüzde 90’ı şehrin yeşil alanlarındaki toprak ihtiyacını karşılarken, yüzde 10’u ise kurum bünyesinde hizmet veren Bahçe Marketlerde İstanbullular için satışa sunuldu.