eko-lojik- İstanbul’a suyu emen çevreci asfalt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSFALT’ın laboratuvarlarında dizayn edilerek üretilen poroz asfalt, su geçirgenliği sağlama özelliğiyle kaldırımlarda su birikintilerinin önüne geçiyor. Normal asfaltlarda %3 ile %5 olan boşluk oranı poroz asfaltta çok daha yüksek olduğundan yağmur ve kar sularının toprağa geçişi sağlanıyor.

İstanbul’da ilk olarak Kadıköy Cemil Topuzlu Caddesi kaldırımlarında uygulanan su geçirgenliği yüksek “poroz asfalt” son olarak Bakırköy İstanbul Caddesinde de kullanılmaya başlandı. İSFALT AŞ laboratuvarlarında dizayn edilen ve üretilen 135 asfalt çeşidinden biri olan poroz asfalt, çevreci etkileri ile hem yol uygulamalarında hem de kaldırım uygulamalarında önemli bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

Poroz Asfalt ile Çevreci Etkiler

İSFALT laboratuvarlarında dizayn edilerek üretilen poroz asfalt, su geçirgenliği sağlama özelliği ile kaldırımlarda su birikintilerinin önüne geçiyor. Normal asfaltlarda %3 ile %5 olan boşluk oranı poroz asfaltta çok daha yüksek olduğundan yağmur ve kar sularının toprağa geçişi sağlanıyor. Poroz asfalt sayesinde drene edilen yağmur suyu, ağaçların doğal yollarla sulanmasını sağlayarak çevreci etkiler ortaya çıkarıyor.

Güvenli ve Konforlu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iktisadi teşekkülü İSFALT’ın web sitesindeki bilgiye göre, poroz asfalt sadece olumlu çevreci etkilerle dikkat çeken bir ürün değil. Aynı zamanda ıslak yol yüzeyi üzerinde serbest su kalmadığından trafik güvenliğini önemli ölçüde artırıyor. Aynı durum kaldırım uygulamaları için de geçerliliğini koruyor. Poroz Asfalt uygulanan kaldırımlarda su birikintileri oluşmadığından yayalar için daha konforlu ve güvenli bir yürüyüş sağlanıyor.

Poroz asfalt aynı zamanda, trafik gürültüsünü büyük ölçüde azaltması, düşük sıcaklıklarda serim yapılabilmesi ve yüksek oranda iri agrega kullanıldığından stabilitesi, yani yük taşıma özelliğinin çok yüksek olması sebebiyle yollar için de konforlu bir asfalt seçeneği olarak dünyadaki uygulamalar arasındaki yerini koruyor.