Swiss Re: Sigortalı kayıplar önümüzdeki on yıl içinde iki katına çıkabilir…

Küresel reasürans şirketi Swiss Re’ye göre, orta şiddette sigortalı hasar olaylarının meydana gelmesi 1994’ten bu yana %7,5 oranında arttı; bu, genel olarak felaketlerdeki %3,9’luk artışın neredeyse iki katı oldu ve şirket, sigortalı zararların önümüzdeki on yıl içinde ikiye katlanabileceği konusunda uyarıyor .

Swiss Re Institute, doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıpların, Türkiye ve Suriye’deki deprem, şiddetli konvektif fırtınalar (SCS) ve büyük ölçekli kentsel sellerin ana etkenler olduğu 2023’te üst üste dördüncü kez 100 milyar doları aştığını ortaya çıkardı. Toplam küresel sigortalı kayıplar 2023’te 117 milyar dolara ulaştı; bu rakamın 108 milyar dolarını doğal afetler, geri kalanını ise insan kaynaklı felaketler oluşturdu.

 

Swiss Re’ye göre, yılın en yıkıcı doğal afeti olan Türkiye ve Suriye’deki deprem, 6,2 milyar dolarlık sigortalı hasara yol açtı.

142 sigortalı doğal afetin yeni bir rekor kırması nedeniyle yıl aynı zamanda yüksek sıklıkta olaylarla da dikkat çekti. Swiss Re, çoğunun orta şiddette olduğunu ve 1-5 milyar dolarlık kayıpla sonuçlandığını açıkladı. Bununla birlikte, 2023’te bu türden en az 30 olay yaşandı; bu sayı, önceki on yıllık ortalama olan 17’den çok daha fazlaydı. Bu 30 olaydan 21’i, yeni bir rekor olan SCS’ydi ve 64 milyar dolarlık sigortalı zarara neden oldu.

Swiss Re, ekonomik ve nüfus artışı, kentleşme ve servet birikimi nedeniyle artan risklerin, artan SCS bağlantılı kayıpların ardındaki “ana güç olmaya devam ettiğini” ve iklim değişikliği etkilerinin bu eğilimi muhtemelen daha da kötüleştireceğini gözlemledi.

Firma, “Diğer bir faktör de çatılara güneş enerjisi sistemi kurulumunun hızlı bir şekilde artması gibi maruz kalma açıklarındaki değişikliklerdir” dedi.

Swiss Re açıklamasına şöyle devam etti: “Kayıpları azaltmanın ilk adımı, bina yönetmeliklerinin uygulanması, taşkın koruma bariyerlerinin inşa edilmesi ve doğal tehlikelere eğilimli alanlarda yerleşimin caydırılması gibi uyum tedbirleri yoluyla kayıp potansiyelini azaltmaktır. Ayrıca, birincil sigorta şirketleri, sigorta birlikleri ve kamu sektörüyle yapılan işbirliği, riskin paylaşılmasında kilit rol oynayan bir veri alışverişini mümkün kılıyor.”

2023 yılındaki toplam ekonomik kayıp 291 milyar doları bulurken, bunun 280 milyar dolarını doğal afetler oluşturdu.