Baltimore köprüsünün sigortalı zararı 4 milyar $’a ulaşabilir

ABD’nin Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün, Dali konteyner gemisinin destek sütunlarından birine çarpması sonucu çökmesi nedeniyle sigorta sektörünün kaybının, 2015 yılındaki Costa Concordia felaketinin 1,5 milyar dolarlık zararının üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Reasürans piyasasının toplam kaybın büyük bir kısmını üstlenmesi beklenirken, bazı geçmişe dönük düzenlemelerin bir miktar riske maruz kalma ihtimali olduğu belirtiliyor.

Morningstar DBRS, bir analizde şunları açıkladı: “Francis Scott Key Köprüsü’nün çökmesi ve ardından Baltimore Limanı’nın tıkanması, denizcilik sorumluluğu ve tekne, mülk, kargo ve iş kesintisi de dahil olmak üzere çok sayıda sigorta poliçesini tetikleyecektir. Baltimore Limanı’ndaki blokajın süresine ve iş kesintisi teminatının niteliğine bağlı olarak, sigortalı zararların toplamı 2 milyar ila 4 milyar dolar arasında olabilir ve bu da 2015 yılındaki Costa Concordia felaketinin rekor sigortalı zararlarını aşabilir. Yüksek sigortalı kayıplara rağmen, iyi sermayelendirilmiş sigorta şirketleri ve reasürörlerden oluşan geniş ve çeşitlendirilmiş bir havuz içerdiğinden, bunların sigorta sektörü için yönetilebilir kalmasını bekliyoruz.”

Morningstar DBRS’ye göre, 2023 yılında Baltimore Limanı 80 milyar doların üzerinde kargo elleçledi ve 140.000’den fazla iş bu doğal limana bağlı.