AM Best küresel reasürans sektörünün görünümünü olumluya çevirdi

 

Derecelendirme kuruluşu AM Best, güçlü reasürör kar marjları beklentisini öne sürerek ve sigortalama disiplininin sürdürüleceğini beklediğini belirterek, küresel reasürans endüstrisine ilişkin sektör görünümünü durağandan olumluya revize etti.

AM Best küresel reasürans piyasasına yönelik görünümünün olumluya çevirdi.

Derecelendirme kuruluşu, reasürans sektörüne yönelik ilk kez Ağustos 2014’te negatife dönmüştü; bu dönemde tüm ana kuruluşlar, zayıf piyasanın en yüksek olduğu dönemde bu duruşu benimsemişti. AM Best, daha sonra Aralık 2018’de küresel reasürans görünümünü durağan olarak revize etti ; o dönemde daha istikrarlı fiyatlandırmayı, alternatif sermayenin fiyatlandırma konusundaki disiplinini korurken, aşırı sermayenin önceki dönemdeki ağır kayıpların ardından reasürans şirketlerini desteklediğini öne sürdü.

Görünümün şu ana kadar sabit kaldığı son zorlu piyasa dönemine hızlı bir şekilde ilerleyelim ve görünen o ki AM Best, reasürörlerin ileriye yönelik beklentilerine giderek daha fazla güveniyor.

AM Best, kârlılığın yanı sıra, reasürans sermayesi sağlayıcıları için çok daha avantajlı şart ve koşulların piyasa genelindeki yeni gerçekliğine de dikkat çekiyor. AM Best’in kıdemli direktörü Carlos Wong-Fupuy, sektörün yeni olumlu görünümü hakkında şunları söyledi: “Artan doğal afet zarar faaliyetleri ve genel ekonomik belirsizlik nedeniyle teminat talebi güçlü olmaya devam ediyor. Ayrıca, kısa vadede güçlü getirileri desteklemesi muhtemel olan, faiz oranlarında başlangıçta beklenenden daha yavaş bir düşüş beklentisini de değerlendirdik.”

Reasürans sigortalama marjları, sözleşmeleri yeniden fiyatlandırma ve daha hedefli adlandırılmış tehlike teminatı, toplam teminatlara yönelik iştahın azalması, orantısal teminattan aşırılığa geçiş şeklinde daha sıkı şartlar ve koşullar uygulamaya yönelik çabalar sayesinde, derecelendirme kuruluşunun notlarını iyileştirdi ve istikrara kavuşturdu.

Derecelendirme kuruluşu ayrıca, daha büyük reasürörlerin büyüdüğünü, daha yüksek reasürans oranları, kaliteye kaçış algısı ve sedan şirketlerden gelen artan talebin birleşimi sayesinde reasürans defterlerini genişlettiklerini belirtti. AM Best’in reasürans sektörü hakkındaki görüşünü daha da güçlendiren derecelendirme kuruluşu, hâlâ “mevcut piyasa disiplinini bozacak yeni oyuncuların beklenmediğini” belirterek, kendi görüşüne göre “konsolidasyon ve kaliteye kaçışın daha muhtemel olduğunu” ekledi.

Wong-Fupuy sözlerini şöyle tamamladı: “AM Best, 2023’te yaşanan olağanüstü özsermaye getirilerinin bu kadar yüksek bir seviyede tekrarlanma ihtimalinin düşük olduğuna inanıyor, ancak reasürörlerin yakın vadede sigortacılık disiplinine odaklanmasını bekliyor.”