Almanya, Brexit’e karşı acil durum yasaları hazırlıyor

Alman hükümetinin, Mart 2019’da hızla yaklaşan bir Brexit’in öngörülmesinde sınır ötesi sigorta sözleşmeleri ve türev sözleşmelerini korumak için iki acil durum kanunu üzerinde çalıştığı bildiriliyor.  Handelsblatt Global’de yer alan habere göre, Euro cinsinden türev ürünler anlaşmasına ne olacağı en önemli sorun. Takasın çoğu şu anda Londra’da yapılırken, ancak İngiltere’nin çıkışından sonra bunların kıtaya taşınmak zorunda kalınabileceği belirtiliyor. İngiltere Merkez Bankası’na göre, ilgili hacimler muazzam ve 38 trilyon sterlin tutarında.

Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Jorg Kukies geçtiğimiz günlerde Berlin’deki bir konferansta yaptığı açıklamada, “Artık sert bir Brexit’e hazırlanmak için mevzuat üzerinde çalışmaya başlamamız gerektiği açıktır. Finansal piyasa istikrarına yönelik riskleri azaltmak için her şeyi yapacağımıza emin olun” dedi.

Almanya, yaklaşan pazar bölünmesini planlamak için Fransa, İspanya ve İtalya ile güçlerini birleştirdi. Haberde Berlin’in Avrupa ve ulusal mevzuatın uyum içinde kalmasını sağlamak için Avrupa Komisyonu’na danıştığı bildirildi. Şansölye Angela Merkel ise, Bundestag’a verdiği demeçte, Berlin’in İngiltere’nin AB’den bir anlaşma yapılmaması da dahil olmak üzere gelecekteki tüm senaryolar için hazırlanacağını söyledi.