Moody’s’den alacak sigortası şirketlerini üzen rapor

Rating şirketi Moody’s, devam eden koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ticari alacak ve kredi sigortası şirketlerine yönelik görünümünü istikrarlıdan olumsuza revize etti. Derecelendirme kuruluşu, COVID-19’un, Compagnie Francaise d’Assurance pour le Comm (Coface), Atradius Credito y Caucion S.A. (ACyC) vee Clal Credit Insurance’ın (Call) performansını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Moody’s’in kullandığı stres testi senaryosu, iş ve finans piyasalarında uzun süre bozulma ve 2008/09 mali krizinde gözlemlenenden daha yüksek hasar oranları içeriyor.

Bununla birlikte, Euler Hermes ve İsrail Kredi Sigorta Şirketi (ICIC) için bakış açıları, kredi profilleri üzerindeki etkilerini sınırlayacak olan Grup şirketleri desteği nedeniyle sabit kalıyor.

Coronavirüsün hızla küresel yayılması, dünya genelinde birçok sektörde benzeri görülmemiş bir kredi şoku yaratarak, ekonomik görünümün kötüleşmesine, petrol fiyatlarının keskin bir şekilde düşmesine ve geniş finansal piyasa kargaşasına yol açtı. Kredi sigortacılarının önemli ölçüde maruz kaldığı küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), mevcut ortamda özellikle savunmasız ve etkili hükümet desteği almazlarsa, birçoğu işlerinin uzun süre kesintiye uğraması durumunda iflas riski altında.

Moody’s, özellikle ticari kredi sigortacılarının, küresel olarak çoğu ülkede birçok sektör için ticari alacak bakiyeleri sigortaları göz önüne alındığında, iş ve finans piyasalarının devam eden aksamalarına önemli ölçüde maruz kalacağına inanıyor.