İsmail Kızılbay’dan Sevgililer Günü için parfüm tavsiyeleri

Dünya çapında tüm sevgililerin sabırsızlıkla beklediği 14 Şubat yaklaşıyor. Evde kapalı geçirdiğimiz yılbaşından sonra, pandemi şartları izin verirse, Sevgililer Gününde şık bir restoranda sevgilimizle baş başa bir yemek hayalini kurmaya başlandı bile. Sizler restoran ararken biz okurlarımıza hediye seçme kısmına yardımcı olmak için İsmail Hoca’ya başvurduk. Parfüm konusundaki uzmanlığı ve yazılarıyla sektörün yakından tanıdığı bir isim olan Maher Holding Pazarlama ve İletişim Başkanı Dr. İsmail Kızılbay, sevgilinizin karakterine göre hediye edilebileceğinizin parfümlerle ilgili eşsiz bir seçki hazırladı.

Malum, önümüz sevgililer günü… 1 yıla yaklaşan pandemi ortamından sonra ve yılbaşında da evlerde kapalı kalınca iyice sıkıldık ve artık umudumuz 14 Şubat’ta… Evet, pazar gününe denk gelen 14 Şubat Sevgililer Günü için, KOVID-19 pandemisinin yavaşlayıp yasakların hafiflemesi umuduyla planlar yapmaya başladık. Aksiyon planı için elimizden salgının hafiflemesini dilemekten başka bir şey gelmese de en azından hediye planı tamamen bizim ellerimizde. Dileyen mağazaya gidip sevdiği için hediye seçebilecek, mağazaları riskli bulanlarsa internetten hediye seçeneklerini gözden geçirecek.

Tabii hediye seçmesi ve bulması hiç de kolay bir şey değil. Etrafımızda bunun için yardım isteyecek kadar uzmanlığına güvenebileceğimizin birilerini bulmak da zor. Bu yüzden okurlarımıza yardımcı olmak amacıyla, hediye denince akla ilk gelen seçeneklerden olan parfüm konusunda uzmanlığı ve zevkiyle öne çıkan bir ismin kapısını çaldık. Maher Holding Pazarlama ve İletişim Başkanı Dr. İsmail Kızılbay, akademi dünyasının iletişim tarafındaki çalışmalarının yanı sıra parfüm merakını derin bir boyuta ulaştırmış ve yüzlerce parfümü ayrı ayrı tanımlayabilecek bir seviyeye ulaşmış bir sektör profesyoneli. Akademik kariyerinden sonra televizyon dünyasına geçen ve Cine-5 ve Al-Jazeera gibi ciddi kurumlarda genel müdürlük görevleri üstlenmiş ama iş yoğunluğuna rağmen parfüm merakını da bir kenara itmemiş. Bundan beş yıl önce Quick Sigorta ile sigorta sektörüne adım atan Kızılbay, bugün, Corpus Sigorta’yı da bünyesine katan Maher Holding’in Pazarlama ve İletişim Başkanlığı görevini yürütüyor. Kızılbay, günümüzün zor koşullarında daha da yoğunlaşan iş gündemine rağmen, artık onun için hobinin de ötesine geçen parfümle ilgili incelemeler yapmaya, yazılar yazmaya devam ediyor. Bu yüzden “Sevgililer günü için parfüm tavsiyeleri hocam” deyince bizi kırmayıp sorularımızı cevaplandırdı. İsmail Hoca’nın eşsiz parfüm zevkinden satırlara dökülenleri, kişilik özellikleriyle okurlarımız için buluşturduk.

Sayın Hocam, sevgilim alfa erkeği, kokusu da ona göre olmalı diyenlere…

Baskın karakterlere baskın kokular yakışır diye bir kural yok ama tabii ki parfüm dünyasında da “Alfa” unvanını rahatlıkla hak edecek parfümler var. Eğer üslubu, parfüm kullanımına da yansıtmak isterseniz o zaman önerileri sıralayabilirim. Tabii ki unutmamak lazım, bu tarzda parfümler girdikleri ortamı teslim alırlar. Farklı parfüm sınıflarında da olsalar, koku dağılımları çok güçlü ve kalıcılıkları çok kuvvetlidir. Mutlaka yaygın parfüm yaklaşımından ayrılırlar. Birçok örnek var ama ben kendi beğenim üzerinden gitmek isterim.

Eğer tütün kokusunu seviyorsak, o zaman Xerjoff – Naxos harika bir tercih olacaktır. Tatlı ve güçlü bir tütün kokusundan söz ediyoruz. Ancak Naxos aynı zamanda kalite vurgusu çok yüksek bir parfümdür. Çok sıcak yaz ayları dışında her zaman kullanabilirsiniz.

Diğer önerimse Frederic Malle – Promise. Farklı notalar olsa da cypriol yağı ve patchoulinin muhteşem harmanından oluşan bu parfüm her ortamda kendini gösterecek düzeyde bir kaliteye sahip. Bu parfümü daha çok 40 yaş üstüne tavsiye ediyorum. Tatlı tarafı yok ve ağırbaşlı bir havası var. Yani ciddi ve olgun bir erkek için “alfa” parfümü diyebilirim.

Bu başlık altında sayısız önerim olabilir ama son bir tanesi ile kapatmak istiyorum. Amouage – Interlude Black Iris. Zaten ilk çıkan Interlude kendisini kanıtlamış, başlı başına bir tarz oluşturmuş bir parfümdü. Yeni çıkan Black Iris versiyonu ise parfümü biraz yumuşatmış ve harika bir nota olan “iris”i biraz ön plana almış. Yumuşamış hali bile çok güçlü. Bu her yaştan erkeğin kullanabileceği bir parfüm. Reçine, ud, deri ve Patchouli’nin muazzam bir karışımı. İlk kullanımda çok sert gelebilir. Yarım saat sonra ise sakinleşip etrafında harika bir aura oluşturuyor.

 Alfa malfa bilmem, efendi adam severim ama güzel kokmalı desem?

Böylesi bir soruda ise tabii ki yaş, iş ve üslup önemli hale geliyor. Ancak her türlü durumda kendini gösteren ve benim yıllardır vazgeçemediğim iki parfüm var. İkisi de hem “efendi” hem de “kalite” unsurunu barındırıyor. İlki Dior Homme – Intense diğeri ise Hermes – Terre d’Hermes. Dior biraz daha gizemli ve çekici, Hermes ise daha ferah ve sakin. Her ikisi de “güzel-efendi” ikilisini rahatlıkla karşılayabilecek, yaş, iş ve üslup konularını kapsayabilecek türde parfümler. Zaten ikisi de kendisini ispatlamış ve Jean Claude Ellena ve Francois Demachy gibi iki büyük ustanın elinden çıkmış parfümler.

Yeni mezun, çalışmaya henüz başlamış, genç ve güzel biri ile beraberim. Ama ben de tecrübesizim ve ona hediye edeceğim parfümü bir türlü seçemiyorum…

Eğer hediyeyi alacağınızı kişinin parfüm konusundaki genel tercihlerini bilmiyorsanız hediye parfüm almak gerçekten çok zor bir iştir. Çünkü parfüm fazlasıyla kişisel bir tercihtir. Yani çiçeksi kokulara bayılan birisine gidip bangır bangır amber bağıran bir parfüm almak pek iyi sonuç vermez. Öncelikle beğeninin ne yönde olduğunu bilmek lazım. Orada küçük de olsa bir ipucu varsa o zaman seçim daha kolay olur. Eğer elimizde hiçbir bilgi yoksa ve genç olmanın getirdiği bütçe sıkıntıları da varsa o zaman herhangi bir notanın fazla ön plana çıkmadığı güzel harmanlanmış ve genel beğeniye yönelik başarı sağlamış parfümleri tercih etmek en iyisi. Erkekler için Dior Sauvage bune iyi bir örnektir. Versace Eros aynı işi görecektir. Kadınlar için ise YSL Libre ve Burberry Beat işi görecektir.

Eşimle üniversiteden hemen sonra evlendik ve 40 yaşını geçtiğimiz bu sevgililer gününde ona 40 yıllık hatırı olacak bir parfüm hediye etmek istiyorum. (Erkek- Kadın)

Aslında zor bir soru ama yine kendi beğenim üzerinden gitmek istiyorum. 40 yıllık hatırı olacak bir parfümün kalite, özgünlük ve beğeni konusunda zirveleri zorlayan parfümlerden olması gerekiyor. Kadınlar için son yılların en popüler 3 parfümünü önerebilirim. İlki Frederic Malle – Portrait of a Lady, ikincisi Francis Kurkdjian – Baccarat Rouge 540 ve ferah tarafı güçlü olsun diyenlere ise Creed – Aventus for Her.

Erkekler için ise yukarıda yazdığım Frederic Malle – Promise, Amouage – Honour, Xerjoff – Naxos ve yine Xerjoff – More than words.

 Tabiat tutkunu, hafta sonları kıra bayıra vuran bir çiftiz, ne önerirsiniz.

Yeşil ve taze parfümler burada bakacağımız alan. Alternatif çok burada. Aynı zamanda etrafa değil, kullanan kişiye yönelik bir tercih olacağı için aslında birçok Jo Malone parfümünü önerebilirim. Bir Jo Malone butiğine uğrayıp taze ve yeşil tüm parfümleri deneyebilirsiniz. Son aldığım ve bir Türk markası olan Regalien – Vetiver de bu anlamda oldukça keyifli olacaktır. Beymen’de koleksiyonu bulunan Diptique markası da bu anlamda birçok parfüm barındırıyor. Buradaki tercihte önemli olan parfüm konsantrasyonunun edt olması. Çünkü etrafın güzelliğini ve tazeliğini bastırmamalı ve doğanın zaten güzel olan kokusunu baskılamamalı.

Ben şehir hayatını sererim, eşim de öyle. Bu yıl ona pek bilinmeyen bir gece parfümü almak istiyorum. (kadın-erkek)

Gece parfümlerini çok severim. Çünkü hem güçlü hem de çarpıcı olurlar. Eğer tam yakışanını bulduysanız o zaman kıyafetinizi tamamlayan ve zarafet katan bir durum yaratır. Tabii ki burada hareketli bir geceden (clubbing) söz etmiyorum. Çünkü ter her zaman için parfüm açısından tehlikeli bir konudur. Bu durumda kadınlar için önerim:

– Christian Dior – Ambre Nuit

– Louis Vuitton – Nouveau Monde

– Amouage Reflection – Woman

– Ormonde Jayne – Black Gold

Erkekler için

– Tauer Parfumes – L’air du Desert Marocain

– Profumum Rome – Eccelso

– Jovoy Paris – Private Label

– Nasomatto – Pardon

Eşim yeni terfi etti ve şirketinin en üst yöneticilerinden biri oldu. Artık daha farklı kokmalı ve 14 Şubat bunun için iyi bir fırsat. (Kadın-Erkek)

Üst düzey yöneticiliğe terfi etmiş birinde, yeni kimliğine uygun, beklentileri karşılayabilecek ve merak uyandıracak bir parfüm iyi gidecektir.

Kadınlar için; Christian Dior – Bois d’Argent

Erkekler için; Amouage – Honour.