7 AB ülkesi fosil yakıt projelerine finansmanı durduruyor

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada, Almanya, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere yedi Avrupa ülkesinin fosil yakıt projeleri için kamu ihracat garantilerini durduracağını söyledi.

Kömür, petrol ve gaz altyapısı geleneksel olarak pek çok ülkenin kamu ihracat finans kurumlarının portföylerinin büyük bir kısmını oluştururken, bunlar devlet destekli finansman garantileri ve yurtdışındaki zararlara karşı sigorta yoluyla ihracatı destekliyor.

İspanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç girişimi destekleyen diğer dört ülke oldu. İngiltere, Fransa ve İsveç fosil yakıt sektörü için ihracat garantilerini durdurma planları hazırlarken, gruptaki diğer ülkeler desteklerini ne kadar hızlı sona erdireceklerine henüz karar vermediler. Le Maire, “Tüm ihracat garantilerinin fosil yakıtları finanse etmesini durdururken, diğer yandan da her ülkenin endüstriyel özelliklerini ve işler üzerindeki etkisini hesaba katmaya tamamen kararlıyız” dedi.

Taahhüdün resmileştirileceği bir toplantı öncesinde konuşan Le Maire, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, ABD ihracatının yakında yapılacak bir incelemesinin ardından, birlikte OECD ülkeleri arasında ihracat finansmanının% 40’ını oluşturan gruba katılacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Le Maire ayrıca, yedi ülkenin iklim dostu projeleri ve ihracat finansmanı politikalarında şeffaflığı desteklemeyi taahhüt edeceğini de söyledi.