Avrupa çapında selden kaynaklanan sigortalı zararlar milyarlara ulaştı

Sigorta ve reasürans endüstrisi, Avrupa’nın bazı bölgelerinde meydana gelen feci sel nedeniyle milyarlarca Euro’luk zarar bekliyor ve olay, rekor düzeydeki en maliyetli sel olaylarından biri olmaya hazırlanıyor.

Almanya’da nehirlerin taşması nedeniyle yüzlerce kişi kayıp ve 100’den fazla can aldı ve binlerce mülkte ciddi hasar olduğu bildirildi. Raporlara göre, bu Almanya’nın on yıllardır tanık olduğu en kötü sel ve yağış miktarı bazıları tarafından benzeri görülmemiş olarak tanımlanıyor. Almanya’nın yanı sıra, şiddetli konvektif fırtınalar ve sağanak yağışlar, Orta ve Batı Avrupa’nın birçok bölgesinde önemli etkiler bırakarak Belçika, Hollanda ve İsviçre’yi tehdit altında bıraktı.

Munich Re’de İklim ve Jeoloji Baş Bilimcisi Ernst Rauch, Almanya’daki son felaket sel felaketi gibi olayların “büyük olasılıkla iklim değişikliğiyle ilgili” olduğunu ve hem sıklık hem de yoğunlukta artmaya hazır olduğunu söyledi. Re/sigorta sektörü kayıplarının milyarlarca Euro’ya ulaşması beklenen olay, rekor düzeydeki en maliyetli sel olaylarından biri olmaya hazırlanıyor. Aon’a göre, fırtınalar sigortalı bir faturayı 4,5 milyar dolara kadar yükselttiğinden, Haziran ayının ikinci yarısı boyunca uzun süreli şiddetli hava koşullarının üstüne geliyor.