Almanya’daki selin yarattığı tahmini sigortalı hasar 5 milyar euro

Ekstrem olay modelleme firması AIR Worldwide’a göre, Almanya’da Temmuz ayında meydana gelen sel baskınları, tahmini olarak 5 milyar euroluk sigortalı zarara neden olabilir.

13 ve 19 Temmuz arasında, alçak basınç sistemi “Bernd” orta Avrupa üzerinde önemli ölçüde sele neden olurken, Almanya’nın Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya bölgeleri özellikle etkilenerek, yoğun yağış aldı. Almanya’nın Bavyera, Thüringen ve Saksonya eyaletleri arasındaki sınır bölgeleri de selden etkilendi. Bazı Alman nehirleri sel sırasında rekor seviyelere ulaştı.

Adını Ren Nehri’nin bir kolu olan Ahr Nehri’nden alan Ahr vadisi özellikle sert darbe aldı. AIR Worldwide’a göre, Ahr Nehri boyunca evler sular altında kaldı ve köprüler yıkıldı. Schuld adlı köyde ise binaların çoğu yıkıldı. Almanya’nın güneydoğu bölgesi ile Avusturya’nın Salzburg ve Tirol eyaletleri arasındaki sınır bölgelerindeki dağlık alanlar da ağır şekilde etkilendi. AIR Worldwide’ın bildirdiğine göre, su ve gaz boruları, elektrik hatları ve yollar gibi etkilenen alanlardaki altyapının restorasyonu haftalar veya aylar sürebilir.

Selden etkilenen diğer ülkeler ve bölgeler arasında Belçika, İsviçre, Avusturya, Lüksemburg ve Hollanda’nın Limburg eyaleti yer aldı. Ancak bu bölgeler AIR’nin kayıp tahminine dahil edilmedi.