450 banka ve emeklilik fonu net sıfır emisyon için anlaştı

Dünyanın önde gelen ve 130 trilyon dolar varlığı yöneten 45 ülkedeki 450’den fazla banka ve emeklilik fonu sera gazı emisyonlarını sınırlamak amacıyla bir taahhütte bulundu.

Yeşilgazete.org’un haberine göre Glasgow’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) devam ederken dünyanın önde gelen finans şirketleri, sera gazı emisyonlarını sınırlamak amacıyla bir taahhütte bulundu.

Taahhütte bulunan 45 ülkedeki 450’den fazla banka ve emeklilik fonunun toplam varlığı yaklaşık 130 trilyon dolar. Bu taahhüt, COP26’nın şu ana kadarki en büyük başarılarından biri olarak görülüyor.

100 trilyon dolar finansman

Mark Carney liderliğindeki Glasgow Net Sıfır Mali İttifakı (Gfanz), 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Koalisyon, önümüzdeki otuz yıl içerisinde ekonomilerin net sıfıra geçişine yardımcı olmak için 100 trilyon dolara kadar finansman sağlanabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık Merkez Bankası eski başkanı ve aynı zamanda Gfanz’ın başkanı Carney, “Artık finansal kararlarda iklim değişikliği konusunu uçlardan ön saflarına taşımak için gerekli tesisata sahibiz” açıklamasını yaptı.

Koalisyondaki finans kuruluşlarının açıklanan varlıklarının 63 trilyon doları bankalardan ve 10 trilyon doları emeklilik fonları gibi varlık sahiplerinden ve 57 trilyon doları varlıklardan oluşuyor.

Gfanz’a üye olan finans grupları arasında HSBC, Bank of America ve Santander yer alıyor. Ancak Gfanz tarafından öne sürülen toplam sermaye rakamları, finansal hizmetler sektörünü takip eden bazı iklim kampanyacıları tarafından şüpheyle karşılandı.