“Kadınların yönetimde olması teşvik edilmeli”

Tamoniki.com CEO’su Elif Aksoy Yenidünya,“10 kişilik bir yönetim kadrosunda 5 kadın, 5 erkek olması büyük bir fark yaratabilir. Kadınların yöneticilik açısından yeterli yetkinliği olduğunu bilirsek, sorunun çözümü olduğunu rahatlıkla görebiliriz” diye konuştu.

 

Tamoniki.com CEO’su Elif Aksoy Yenidünya, sigorta sektörünün, kadın istihdamının en yüksek olduğu sektörlerden biri olmasına rağmen yönetim kademesinde aynı oranın görülememesinin aslında sigorta sektörüne özgü bir durum olmadığını söyledi. Yenidünya, “Kadınlar ne yazık ki hemen hemen her sektörün yönetim katında erkeklerin gerisinde bırakılıyor. Bunun arkasındaki nedenin eğitimsizlik veya tecrübesizlik olduğunu düşünmüyorum. Hatta kadınlar birçok konuda, özellikle de karar verme aşamasında çok daha etkili. Kadınların eğitim seviyesi daha yüksek. Zira okul yıllarına bakıldığında kız öğrencilerin daha başarılı olduğunu sık sık okumuşuzdur. Peki iş hayatına gelindiğinde ne oluyor da işler terse dönüyor? Üstelik kadınların iş hayatında olmasının avantajları saymakla bitmezken” dedi.

Yenidünya, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün bu konuda yaptığı çalışmada kadınların yönetici olmasının önündeki engellerden bazılarının kadının erkekten daha fazla aile sorumluluğu üstlenmesi, toplumsal cinsiyet ayrımı, erkek egemen şirket kültürü, şirketlerde eşitlik politikasının ya da programlarının eksikliği olduğunu söyledi. “Görüldüğü gibi, konu kadınların eğitimsizliği veya tecrübesizliği değil, yaşam şartları” diyen Elif Aksoy Yenidünya sözlerini şöyle tamamladı: “Bu doğrultuda kadınların yönetimde olmasını teşvik edecek uygulamalar hayata geçirilebilir; kota da bunlardan biri. Örneğin 10 kişilik bir yönetim kadrosunda 5 kadın, 5 erkek olması büyük bir fark yaratabilir. Kadınların yöneticilik açısından yeterli yetkinliği olduğunu bilirsek, sorunun çözümü olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Zihniyetleri değiştirecek her hareketin olumlu sonuçlarını almak ve bunu tecrübe etmek de büyük bir motivasyon olacaktır.”