Romanlardaki Sigortacılar 3: Yağmurcu

“Romanlardaki Sigortacılar” yazı dizimizde, daha önceki yazarların sigortacı karakterleri oldukça sempatik tasvir ettiklerini görmüştük. Bu yazarların aksine Jonh GRISHAM’ın Yağmurcu isimli romanındaki sigortacılar ezberleri bozuyor…

Roman, 90’ların Amerika Birleşik Devletleri’nde, Hukuk fakültesinden yeni mezun olmuş Rody BAYLOR adında bir avukatın, Fotune Dergisi’nin her yıl açıkladığı en büyük ilk 500 şirketin arasında yer alan Great Benefit Hayat Sigortası şirketi ile hukuk mücadelesini konu alıyor.

Great Benefit, taşrada eğitim seviyesi düşük ve dar gelirli Amerikalılara, haftalık olarak primleri tahsil edilmek üzere sağlık sigortası satan bir şirket…

Benzer sosyo-ekonomik profilde genç bir adam olan Dony Ray BLACK de bu poliçelerden satın alıyor. Maalesef birkaç yıl sonra lösemi teşhisi konulan gence ilik nakli yapılması gündeme geliyor.

Sigorta şirketinin masrafları reddetmesiyle, mahkeme koridorlarından, sigorta şirketinin hasar ve rücu birimine, hatta milli sigorta birliğine uzanan soluk soluğa heyecanlı bir dava süreci başlıyor.

Adaletin yerine getirilmesi için mücadele eden genç Avukat Rody BAYLOR’ın gün geçtikçe eriyen Dony Ray BLACK’in bedenine bakarak kurduğu şu cümle bizi çok etkiliyor:

Demek sigortasızlar böyle ölüyorlar! Zengin doktorlar ve pırıl pırıl hastaneler, en son tıbbi aygıtlar ve Nobel ödüllü bir toplumda…

Peki Dony Ray BLACK gerçekten sigortalı mıydı? Great Benefit masrafları ödememekte haklı mıydı? Dava düştü mü yoksa davacı mı kazandı?

Cevapların hepsi tabii ki kitapta. Ama size küçük bir sır verelim, kitabın yaşatacağı özgürlüğü ve ayrıntıyı vermeyeceğini bilerek aynı ismiyle beyaz perdeye uyarlanmış filmi de izlenebilir. Netflix’te dahi bulabileceğiniz “Yağmurcu”da genç avukata Matt DAMON hayat veriyor. Yine de sigortacılara öncelikle kitabını okuyup sonrasında filmini izlemeyi tavsiye ederiz.

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına devam etmektedir.