Neden olmasın: Sigortacı Andı

-Dr. Behlül Ersoy

“Ant İçmek” ifadesi mecaz barındıran gösterişli bir sözden ibaret gibi dursa da eski Türk geleneklerine kadar uzanan ezoterik bir ritüeli de içerir. “Ant”, anmak kökünden olup unutulmaması gerekeni ifade ederken “içmek” eylemi ile hep hatırlanması gereken içselleştirilir.1 Türk destanlarında karşılaştığımız, dost olmak üzere kan yalanarak yapılan yemin törenleri bunun en özgün örneklerinden biridir. 2

Günlük hayatımızda “Ant içmek”ten daha ziyade “yemin etmek” ifadesini duyarız. Bir konuşmada, ant içenin veya yemin edenin söylediklerini doğrulama çabası olarak görebileceğimiz bu eylem, birçok dini disiplinde de çok önemli bir yere sahip. Hatta bırakınız dini disiplinleri, hemen hemen tüm seküler devletlerde adalet, hukuk, güvenlik vb. ile ilişkili üst görevlere atanan zevat için gösterişli bir ant içme töreni düzenlemek bir devlet protokolüdür. Bu protokol, devlet dışında toplumu yücelten ve topluma hizmet edecek meslek erbabının, mesleğiyle ilgili kazandıkları beratın ilan edildiği törenlerde de uygulanan bir ritüeldir. Bizlerin mezuniyet törenlerinden bildiği bu antların en güzel örneği Hipokrat Yeminidir. Bunun yanında askerlik yemini, öğretmen andı ve hemşire andı da bilinen diğer ant metinleridir.

Peki, birer profesyonel risk yöneticisi olan ve icra ettiği mesleğe göre topluma ve tüm ülke ekonomisine dokunan sigortacıların bir andı yok mudur? Kurumsal kökleri tarihin sıfır noktasına kadar uzanan bu mesleğe ait bir yemin metni var elbette… Ama maalesef bu yıl bir asırlık çınar olan Türkiye Cumhuriyetimizde değil. Yüzümüzü batıya çevirdiğimizde, sigortacılığın piramitin en üstünde yer bulduğu ve prestijli bir meslek olarak konumlandığı ABD, Kanada gibi ülkelerde…

Kanadalı bir risk yöneticisi olan meslektaşımız Makomaski, aldığı mühendislik eğitimi sonunda “The Ritual of the Calling of an Engineer” isimli bir yemin töreni aracılığıyla ömür boyu sürecek olan sigortacı andına benzer bir etik davranış taahhüdüne katıldığını belirtiyor. Bu özel törende mezunlar, görevlerini sadakatle, etik ve profesyonel standartlarda icra etmek için yemin ediyorlar. Sonrasında, sembolik bir anlamı olan ve yeminlerini her daim hatırlatacak bir yüzüğün serçe parmağa takılması seremonisi gerçekleşiyor.3

Tabi bizde bu yüzük, mantara olan hassasiyet bahanesiyle pek itibar görmeyebilir. Fakat bizde de içeriği titizlikle hazırlanmış özgün bir sigortacılık andı, görkemli mezuniyet törenlerinin en önemli ritüeli olabilir. Hatta olmalıdır da… Çünkü bu törenin paydaşlara ve sektöre birçok faydası olacaktır. Bu ant içme töreni tartışmasız üç paydaşa değer katar; sigortacılara, sigortalılara ve sektöre.

Bu sembolik metin öncelikle biz sigortacılara değer katacaktır. Çünkü bu ritüel ve yemin metni sigortacılar olarak mesleğimize olan saygımızın önemli bir göstergesi. Sigortacının yüksek mesleki standarda ve ahlaka sahip olduğuna ilişkin bir deklarasyondur.

Sigortalılara değer katacaktır. Sigortacı kaynaklı asimetrik bilginin kullanımı önemli düzeyde etik bir konudur. Sigortacı andı ile sigortacılar bir etik taahhüt altına girer. Böylece yazılı hukukun erişemediği ve sigortalıların aleyhine olan gri alanlar ortadan kalkabilecektir.

Son olarak sigortacı andı, önceki iki paydaş üzerindeki etkisi aracılığıyla sektöre değer katacaktır. Sigortacılık güven üzerine inşa edilen bir sektör. Sigortacı andının güveni vurgulayan içeriği, mesleğin yüksek kalite düzeyine ve bunu icra edeceklerin özdenetimine dikkat çeker. Bu değerlere bağlı sigortacıların varlığının doğal bir sonucu ise sektörün hak ettiği yüksek değere ulaşabilmesi olacaktır.

Öyleyse hâlâ neden bekliyoruz…

Gelin bir sigortacı andı kaleme alalım!

Görsel: https://www.freepik.com/free-photo/young-female-cardigan-skirt-keeping-hand-chest-showing-palm-isolated_13562185.htm#page=2&query=take%20an%20oath&position=41&from_view=search&track=ais

Kaynak:

  1. https://www.nisanyansozluk.com/kelime/ant
  2. Arvas, A. (2019). Türk Destanlarında “Ant İçme” Ritüeli Üzerine Bazı Tespitler. Folklor/Edebiyat25(100), 997-1009.
  3. https://riskandinsurance.com/opinion-a-risk-manager-reflects-on-the-power-of-her-professional-oath/