21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörü: Fırsatlar ve Tehditler

“Türk sigorta sektörü 21’inci yüzyıla nasıl uyumlanabilir?” sorusunun yanıtını verebilmek amacıyla akademisyen, araştırmacı ve iş insanı 22 yazarın katılımıyla ortak bir çalışma gerçekleştirdik ve sonucunda “21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 Tavsiye” isimli kitap ortaya çıktı. Kitapta “Tarihten Bugüne Notlar”, “Kurumsal Yönetişim”, “Strateji ve Pazarlama” ve “Dijital Dönüşüm” olmak üzere dört ana başlık bulunuyor. Başlıklardan da anlaşılabileceği üzere, Türk sigorta sektörünün 21’inci yüzyıldaki gelişiminin salt teknolojinin konusu olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

-Dr. Hasan Meral

Dünya 21’inci yüzyılda önemli değişimlere sahne oldu. Bu yüzyılda henüz 22 yılı geride bırakmış olmamıza rağmen tüketim alışkanlıklarımız, kariyer beklentimiz ve sosyal hayata bakışımız bir önceki yüzyıla göre oldukça farklı. Doğası itibariyle diğer sektörlerle eş zamanlı olarak hareket etmesi beklenen sigorta sektöründe ise dönüşümün istenen ivmede olmadığını görüyoruz. Sigorta sektörü 21’inci yüzyılın araçlarını kullanmaya başlamış olsa da 20’nci yüzyılın yönetim ve hizmet anlayışını terk edebilmiş değil.

Geride bıraktığımız yüzyılda küreselleşmenin hızlanmasıyla birlikte sigorta sektörü de önemli bir atılım kaydetti. Dünyada hızla büyüyen nüfus, şehirleşme ve artan bireysel tüketim, kaybedecek şeyleri çoğalan kişi ve kurumların sigortaya olan ilgisini artırdı. Bugün küresel sigorta üretiminin kabaca dörtte üçünü teşkil eden sağlık, araç ve sorumluluk sigortası gibi alanlar 20’nci yüzyılda ortaya çıktı. 21’inci yüzyıl da tıpkı bir önceki yüzyıl gibi sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlere sahne olacaktır. Sigorta sektörü de bu gelişimden kendine düşen payı alacak, yeni sigorta türleri ve iş modellerini ortaya çıkartacaktır. Ancak nasıl ki 20’nci yüzyılın bazı önemli sigorta şirketleri tarihin tozlu raflarında yerini aldıysa, 21’inci yüzyıla uyum sağlayamayan şirketleri de benzer bir son bekleyebilir.

Global sigortacılığın 21’inci yüzyıldaki bu kritik dönüşüm sürecinde Türk sigorta sektörü kendine has bir noktada duruyor. Ülkemizin gelişmekte olan sigorta pazarları arasında en düşük sigortalılık oranlarından birine sahip olması büyük bir handikap. Öte yandan genç nüfus yoğunluğumuzun ve yeni teknolojilere adaptasyon hızımızın yüksek olması da bir avantaj. Bu noktada sektörün gelecek on yılda göstereceği performans, Türkiye’de sigortacılığın gelişiminde belirleyici olacaktır. Altyapımızı ve hizmet anlayışımızı toplumdaki sosyoekonomik dönüşüme göre güncelleyebilirsek, henüz sigortayla tanışmamış tüketicileri sigorta satın almaya ikna edebiliriz. Diğer yandan 21’inci yüzyılın değişen paradigmalarına adapte olamazsak mevcut sigortalı bazımızı bile kaybedebiliriz.

“21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 Tavsiye” Türkiye Sigorta Birliği’nin sponsorluğunda yayınlandı.

Peki, Türk sigorta sektörü 21’inci yüzyıla nasıl uyumlanabilir? İşte bu önemli sorunun yanıtını verebilmek amacıyla akademisyen, araştırmacı ve iş insanı 22 yazarın katılımıyla bir ortak çalışma gerçekleştirdik ve sonucunda “21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 Tavsiye” isimli kitap ortaya çıktı. Kitapta “Tarihten Bugüne Notlar”, “Kurumsal Yönetişim”, “Strateji ve Pazarlama” ve “Dijital Dönüşüm” olmak üzere dört ana başlık bulunuyor. Ele aldığımız konulardan da anlaşılabileceği üzere, Türk sigorta sektörünün 21’inci yüzyıldaki gelişiminin salt teknolojinin konusu olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu gelişim çabası ancak bütüncül bir bakış açısı ve planlamayla ele alındığında başarıya ulaşabilir.

Türk sigorta sektörü 21’inci yüzyılda bir dizi fırsat ve tehditle karşı karşıya kalacaktır. O halde sektörünün yeni dönemdeki fırsatları yakalayabilmesi ve tehditlerden kaçınabilmesi için doğru stratejileri başarılı şekilde uygulaması gerekir. Türk sigorta sektörü, 21’inci yüzyılda uyumlanırken, kurumsal yönetişimden dijital dönüşüme kadar güçlü ve zayıf yönlerini bütünsel bir anlayışla değerlendirmeli, geçmişte elde edilen bilgi ve tecrübeleri geleceğe taşımalıdır. Bu dönüşüm sürecine destek olmak amacıyla hazırladığımız bu kitabın, 21’inci yüzyıldaki Türk sigorta sektörüne ışık tutacağını umuyoruz.

Kitabı önde gelen kitapevlerinden veya Nobel Akademik Yayıncılık internet sitesinden temin edebilirsiniz.

*Bu makale yazarın editörlüğünü yaptığı “21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 Tavsiye” isimli kitaptaki giriş ve sonuç bölümlerinden derlenmiştir.