Rusya’dan Ukrayna limanlarına giden gemilere uyarı…

Rusya, Ukrayna’nın tahıl ihracatını denemek ve sürdürmek için geçici bir nakliye rotası oluşturduğunu açıklamasının ardından, bugünden itibaren Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına giden gemilerin muhtemelen askeri kargo taşıyor olarak görüleceği konusunda uyardı.

Reuters’de yer alan habere göre, her iki ülkenin Çarşamba günü yaptığı hamleler, Rusya’nın – Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılık ettiği – geçen yıl Ukrayna’nın Karadeniz’de güvenli tahıl ihracatına izin veren ve güvenli seyir garantilerini iptal eden bir anlaşmadan çekilmesinden birkaç gün sonra geldi.

Ukrayna, Karadeniz’deki tahıl sevkiyatlarını sürdürmek istediğini açıkça belirtti ve BM denizcilik kuruluşu Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) “geçici olarak tavsiye edilen bir deniz yolu oluşturmaya karar verdiğini” açıkladı.

Öte yandan sigortacılar, Ukrayna’ya giden gemileri sigortalama iştahlarını şimdiden gözden geçiriyorlardı. Poliçe brokeri Salı günü Reuters’e verdiği demeçte, Karadeniz anlaşması kapsamında seyahat eden Ukrayna tahıl sevkiyatlarını teminat altına alan bir kargo sigortası tesisinin askıya alındığını açıkladı.

Savaş riski poliçeleri sağlayan Norveçli denizcilik sigortası grubu DNK, Çarşamba günü Reuters’e şu anda Ukrayna için teminat sağlayamadığını belirtti.