Endonezya sorunlu devlet sigorta şirketlerini kurtarıyor

Endonezya, devlete ait finans şirketi PT Bahana Pembinaan Usaha Indonesia’yı, devlete ait sigorta şirketlerinin daha iyi finansal şekil almasına yardımcı olacak bir holding şirketi olarak atıyor.

Reuters’de yer alan habere göre, holding şirketi kamu sigortacıları arasında fon biriktirmeye ve aynı zamanda stratejik ortaklar arayarak fon toplamaya yardımcı olacak. Öte yandan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo sigorta ve emeklilik sektöründe reformlar çağrısında bulundu. Jakarta’daki bir sektör etkinliğinde konuşan Widodo, “Sigorta ve emeklilik fonlarının reforma ihtiyacı var. İster düzenleyici taraf, ister denetleyici, hatta sermaye gerekliliklerindeki iyileştirmeler önemlidir.” dedi. Widodo’ya göre, söz konusu hareket sadece hayat sigortası şirketi PT Asuransi Jiwasraya davası yüzünden yapılmıyor.

Ülkede geçen ay savcılar, hayat sigortası şirketi PT Asuransi Jiwasraya’nın eski yönetiminin portföyün çoğunu düşük performans gösteren varlıklara yerleştirdiği iddia edilmiş ve sahtekarlık yapıldığına yönelik kanıtı bulmuştu. Jiwasraya’dan önce de devlete ait başka bir hayat sigortacısı Bumiputera da mali zorluklarla karşılaşmıştı. Her iki firma da bir asırdan eski ve Hollanda sömürge dönemine kadar uzanan şirketler.