Allianz CEO’su Oliver Baete’den dikkat çeken uyarı

Alman sigorta devi Allianz’ın CEO’su Oliver Baete, Avrupa hükümetlerinin COVID-19 krizine karşı rekor miktarlarda harcama konusunda dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Koronavirüs salgını, ekonomileri daraltarak, milyonlarca işi mahvettikçe ve tüm sektörleri çöküşe doğru ittikçe, dünya çapında hükümetler tarafından borçla beslenen bir harcama savaşı başlattı.

2.3 trilyon euro varlığa sahip olan Allianz’ın patronu, birçok özel hanehalkı sanıldığından daha dirençli olmasına rağmen, hükümet parasıyla ayakta tutulan çok sayıda “zombi” şirket olduğunu söyledi.

Baete, pek çok sıradan insanın rekor miktarda para harcayan politik sınıflardan açıkça daha akıllı olduğunu belirtti.

Baete, The Wall Street Journal CEO Council toplantılarında yaptığı konuşmada, “Görünüşe göre insanlarımız siyasi sınıftan çok daha akıllılar ve tüm saygımla şunu söylüyorum çünkü birisi faturayı ödemek zorunda kalacak. Toplumun bir kısmının kendi imkanlarının ötesinde harcama yapmaya devam ettiği ve diğerlerinin bunu ödemesinin beklendiği bir toplum nasıl işler? Polarizasyon çok önemli bir konu. Bu yüzden çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konunun sadece ekonomik bir soru olduğuna inanmıyorum. Bu aslında bir sosyal uyum meselesi.” dedi.

Baete, kısmen aşırı likidite ve piyasa yapısı nedeniyle birçok finans piyasasının şu anda mantıksız göründüğünü Allianz olarak hisse senedi portföylerinde riskten uzak durduğunun da altını çizdi.