Allianz’ın içinde olduğu yatırımcı grubundan kömür uyarısı

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden ve emeklilik planlarından bazıları, yatırım yaptıkları şirketleri yeni termik kömür santrallerini finanse etmemeleri, sigortalamamaları, inşa etmemeleri, geliştirmemeleri veya planlamamaları veya olası elden çıkarma dahil yaptırımlarla karşılaşmamaları konusunda uyarıyor.

Üyeleri arasında Alman sigortacı Allianz’ın da bulunduğu ve toplam 5 trilyon dolarlık varlıkları yöneten Net-Zero Asset Owner Alliance, portföylerinde daha sıkı karbon limitleri belirleme taahhüdünün ardından çağrı yaptı. 2050 yılına kadar küresel ısınmayı sanayi öncesi normların 1,5 santigrat derece üzerine çıkarmayı amaçlayan iklim değişikliği Paris Anlaşması’nın şartlarını karşılamak için, gelişmiş ekonomilerin 2040 yılına kadar küresel bir aşamalı olarak termik kömürü 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırması gerekiyor.

Reuters’de yer alan habere göre, ittifak grubun sahip olduğu tüm şirketlerin termal kömürden uzaklaşmak için kendi planlarını geliştirmeleri gerektiği ifade edildi.

Allianz Yatırım Yönetimi, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) Yönetim Kurulu Üyesi Günther Thallinger, “Uzun vadeli karbon ayak izi azaltımı üretilemezse, üyelerin nihayetinde elden çıkarması gerekecek” dedi.