Siber saldırıların 2020’de Rusya’ya zararı 49 milyar $

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, siber saldırıların Rus şirketlerine ve vatandaşlarına bu yıl 3.6 trilyon rubleye (49 milyar $) mal olduğunu açıkladı.

Rusya, kayıt dışı ekonomiyi çökertmeye çalışmak için vatandaşlarını banka kartlarına geçmeye ve nakit kullanımını sınırlamaya teşvik etti, ancak içişleri bakanlığı bu yıl banka kartlarıyla bağlantılı suç sayısının % 500 arttığını belirtti.

Sberbank’ın güvenlik ve hizmetleri denetleyen başkan yardımcısı Stanislav Kuznetsov, Reuters’e, devlet güvenlik hizmetleri daha iyi korunduğu için özel sektörün ve sıradan Rusların siber saldırıların ana hedefi olduğunu söyledi. Kuznetsov,”Özel sektör en savunmasız olanı. Müşterilerin hesaplarından finansal verilere ve ihale belgelerine kadar her şey hedefleniyor. Rusça olarak çalışan ve çalınan verileri sunan 2.3 milyon darknet hesabı var” dedi.

Rusça konuşan siber suçlular, Rusya’nın yanı sıra Almanya, Ukrayna ve Venezuela’dan da faaliyet gösteriyor. Sberbank, banka ve diğerleri için BT koruması ve siber savunma sağlamak için kendi siber güvenlik birimi BI.ZONE’u yönetiyor.

Kuznetsov, Sberbank da dahil olmak üzere bankaların ekonominin diğer bölümlerine kıyasla daha iyi korunurken, telefon dolandırıcılığının – müşteriden bir banka çalışanı olduğunu iddia eden bir kişi tarafından bir kartın verilerini sağlamasını istediğinde – daha yaygın hale geldiğini söyledi.

Rusların yalnızca 2020 yılında telefon sahtekarlığından 10 milyar ruble kaybedebileceğini tahmin ediyor. Rus merkez bankası, geçen yıl ülkedeki banka hesaplarında yarım milyondan fazla yetkisiz işlem kaydetti ve özel ve kurumsal banka hesaplarından 6,4 milyar ruble çalındığını açıkladı.