ABD’li ilaç dağıtım devinden 6.5 milyar dolarlık satın alma

AmerisourceBergen Corporation ve Walgreens Boots Alliance, Inc. 6 Ocak 2021 itibarıyla gerçekleştirdikleri stratejik anlaşmayı açıkladılar. Anlaşma uyarınca, ABD’nin en büyük ilaç dağıtım firmalarından AmerisourceBergen, perakende ve toptan ecza ürünleri satışında küresel bir lider olan Walgreens Boots Alliance’ın toptan ecza satış ve dağıtım faaliyetlerini yürüten Alliance Healthcare biriminin çoğunluğunu yaklaşık 6.5 milyar dolara satın alacak. Satın alma karşılığında ödemenin 6.275 milyar doları nakit ödeme olarak gerçekleşecek ve ayrıca şirkete 2 milyon adet AmerisourceBergen hissesi verilecek.

 

AmerisourceBergen’in Alliance Healthcare’i satın alması tüm dünyada eczaneler ve eczacılar  için daha da güçlü bir destek anlamına gelirken ilaç üretici firmaları için de entegre çözümler sunacak. Walgreens Boots Alliance da ana iş kolu olan parakende alanında odaklanarak hastalara ve müşterilerine daha kapsamlı çözümler sunarak stratejik önceliklerini hızlandıracak.

 

Bu satın alma anlaşmasına ek olarak, iki şirket aralarındaki stratejik ticari ortaklığın süresini artırmak ve  güçlendirmek için anlaştılar.  ABD deki dağıtım anlaşması 2029 yılına kadar 3 yıl daha uzatıldı. Ek olarak Alliance Healthcare, UK Boots’un 2031 yılına kadar ilaç tedarikçisi olacaktır.

 

İki firmanın ortaklığı, aynı zamanda kaynak temini ve dağıtım alanlarında ek fırsatlar bulmaya yönelik bir taahhüdü de içermesine yönelik olarak genişletilecek. Tüm bu anlaşmaların bir arada kademeli büyüme, sinerji ve verimlilik oluşturacağı öngörülüyor.

 

Walgreens Boots Alliance Başkan Yardımcısı ve CEO’su Stefano Pessina, anlaşmaya ilişkin şunları söyledi: “Toptan ilaç dağıtım konusunda dünyanın lideri olarak gördüğümüz AmerisourceBergen ile gerçekleştirilen bu stratejik anlaşma, her iki şirket için de son derece olumlu bir gelişme oldu. Bu anlaşma, her iki şirket için de kayda değer oranda değer oluşturulmasını mümkün kılacak ve hâlihazırda gerçekleştirilenlere ilave olarak da yeni sinerjileri beraberinde getirecek. Bu adım, 2013 yılından bu yana güçlü ve güvenilir bir ortağımız olan AmerisourceBergen ile uzun süreli stratejik ilişkimizin başarısını takip eden mantıklı bir adım. Bu anlaşma, temel perakende eczane ve sağlık hizmetleri faaliyetlerimizi büyütmeye ve dönüştürmeye yönelik gelecekteki yatırımların daha yüksek olmasını ve Walgreens Boots Alliance’ın hisse başına kazancının uzun dönemde artmasını da sağlayacak.

 

AmerisourceBergen Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Steven Collis ise görüşlerini şöyle ifade etti: “AmerisourceBergen’in sağlık sistemindeki hayati görevi geçtiğimiz yıl süresince daha da belirgin hale geldi. AmerisourceBergen’in finansal ve stratejik konumu sayesinde sağlık sektöründeki bu yeni gelişme farklı ülkelerde hem müşterilerimize hem de tedarikçilerimize yenilikler sunabilmemizi mümkün kılacak.”

 

Gerçekleştirilen bu anlaşmanın ilaç dağıtım alanındaki erişim ve hizmetleri genişleteceğini belirten Collis, “Bir yandan da tüm paydaşlarımız için fark yaratan değer oluşturma yeteneklerimizi destekleyerek AmerisourceBergen’in küresel üretici hizmetlerinin kapsam ve derinliğine katkıda bulunacak. Walgreens Boots ile olan başarılı ortaklığımızın uzatılıp daha da kapsamlı hale gelmesini dört gözle bekliyor ve endüstri lideri Alliance Healthcare ekibinin AmerisourceBergen bünyesine katılmasını kutluyorum. Hep beraber, AmerisourceBergen’in, daha sağlıklı gelecekler sunmak amacımızda el ele verme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” diye konuştu.

 

İki kurum arasında 2013 yılından beri devam eden stratejik ortaklığın temeli bu anlaşmayla daha da güçlü hale gelirken Walgreens Boots Alliance, yaklaşık %30’luk hissesi ile Amerisourcebergen’in en büyük hissedarı olmaya devam edecek. Walgreens Boots Alliance’ın Operasyonlardan Sorumlu Eş Başkanı Ornella Barra, AmerisourceBergen’in Yönetim Kurulu Üyesi.

 

Stratejik ve Finansal Özet 

 

Alliance Healthcare işlemi ve genişletilmiş stratejik anlaşmanın, beraberinde aşağıdakileri getireceği öngörülüyor:

 

  • İlaç ve ecza alanında yenilikçi faaliyetleri desteklemek üzere, köklü bir geçmişe sahip Avrupa’da lider bir kuruluşun dâhil olması ile birlikte AmerisourceBergen’in global çapta daha yüksek marjlı üretici hizmetleri platformunun da eklenmesi ile, AmerisourceBergen’in dağıtım anlamındaki mevcudiyetinin genişletilmesi. Avrupa’nın en büyük toptan ilaç satış ve dağıtım kuruluşlardan biri olan Alliance Healthcare, AmerisourceBergen’in temel toptan satış, dağıtım ve ilgili çözüm yetkinliklerinin kapsamını genişletecek. Alliance Healthcare’in katılımı, AmerisourceBergen’in mevcut global hizmetler platformunu geliştirerek, küresel erişime destek verme yeteneklerini ise ileriye taşıyacak. Alliance Healthcare, hasta bakım konusunda iyileştirmeler yapılmasını mümkün kılmaya yönelik bir dizi lojistik ve tedarik zinciri hizmetleri sunmak, yenilikçi çözümler getirmek üzere ilaç şirketleri ve sağlık profesyonelleri ile ortaklık içinde hareket ediyor. Özellikle ihtisasa yönelik ilaçlar ve hücre ve gen tedavilerinin ilerlemesi alanında hız kazanan ilaç ve ecza sektörünün yenilikçi gelişimleri açısından, küresel erişim ve uzmanlık içeren lojistik yetkinlikler hayati önem taşıyor.
  • Walgreens Boots Alliance’ın temel perakende eczane ve sağlık hizmetleri faaliyetlerini büyütmeye ve dönüştürmeye daha fazla odaklanmasının mümkün kılınması, daha yüksek büyüme yatırımları yapılmasının ve stratejik hedeflerine hız kazandırılmasının sağlanması.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde Stratejik Ortaklığın genişletilmesi ve kapsamının büyütülmesi. Açıklanan anlaşmaya ilave olarak, Walgreens Boots Alliance ve AmerisourceBergen, ABD’deki stratejik ortaklıklarını 2029 yılına kadar uzattı. Söz konusu uzatılan anlaşma sayesinde, kaynak temini, lojistik ve dağıtım konularında kademeli büyüme ve verimlilik elde edilecek. Bu girişimler, Walgreens’in operasyonlarını destekleyerek AmerisourceBergen’in, tüm müşterileri için fark yaratacak şekilde değer oluşturma imkânlarını geliştirecek. Walgreens Boots Alliance ve AmerisourceBergen, ABD çapındaki stratejik ortaklıklarının genişletilmesinin getireceği mali avantajların, önümüzdeki üç yıl içinde artmasını ve dördüncü yılda en az 150 milyon dolara tekabül edecek şekilde yıllık oran üzerinden bir sinerji sağlanacağını öngörüyor; söz konusu değer ise iki şirket arasında eşit olarak paylaşılacak.
  • AmerisourceBergen’in ölçeğinin ve marj profilinin geliştirilmesi. Alliance Healthcare, ilaç dağıtımı ile üretici hizmetlerinde sürekli büyüme sağlamak üzere, AmerisourceBergen’in platformunu güçlendirecek.

 

Anlaşmanın Detayları

AmerisourceBergen ve Walgreens Boots Alliance Yönetim Kurullarınca onaylanan satın alma anlaşması şart ve esasları uyarınca, AmerisourceBergen, olağan bir işletme sermayesi ve net borç uyarlamasına tabi olmak üzere WBA’ya nakit olarak 6.275 milyar dolar ödeyecek ve işlem kapanışında 2 milyon adet AmerisourceBergen hissesini verecek. AmerisourceBergen, nakit satın alım bedelinin, elindeki nakit ve yeni borç finansmanından oluşacak kombinasyon vasıtasıyla finanse edileceğini öngörüyor.

 

AmerisourceBergen tarafından 2021 mali yılı sonunda tamamlanacağı beklenen işlem, gerekli düzenleyici onayların temin edilmesi de dâhil olmak üzere, olağan kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı bulunuyor. Walgreens Boots Alliance’ın Çin, İtalya ve Almanya’da bulunan operasyonları ise bu işleme dâhil değil.