Fransız reasürans devi SCOR’un CEO’sundan acı tespit

Dünyanın en büyük dördüncü reasürans şirketi SCOR’un CEO’su Denis Kessler, COVID-19 salgınının ardından kamu risk yönetiminin başarısızlıklarının “açıkça görüldüğünü” söyledi.
www.reinsurancene.ws’de yer alan habere göre, Kessler, salgının temsil ettiği ciddi halk sağlığı tehdidinin yanı sıra küresel ekonomiye yol açtığı “tahribat” a da değindi.

Salgını kontrol altına almak için alınan tüm önlemler özellikle karantina, sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamaları, ekonomik faaliyet üzerinde durgunluk yaratan etkiler yarattı. Bununla birlikte, ekonomik durgunluklara yönelik konvansiyonel tedaviler, finansal sistemin dışında kalan krizin dışsal doğası nedeniyle şimdiye kadar ekonomik darbeyi azaltmada etkisiz kaldı.

Kessler, “Ve bu şok, işletmeler veya hükümetler tarafından beklenmiyordu. Her alandaki karar alıcılar, salgın ilerledikçe bir şeyler uyduruyorlar. Bir pandemi, göz ardı edilen, küçümsenen ve reddedilen önemli bir risk faktörü idi. Kamu risk yönetiminin başarısızlıkları herkesin görebileceği bir gerçektir. Hazırlıksızlık, kelimenin tam anlamıyla pandeminin maliyetini artırdı.” diye konuştu.

Hem küresel hem de yerel ekonomilerin yakın zamandaki kesintiden geri adım atma yeteneği, her sistemin esnekliğine karşı sertliği ve tüketici talebi ile arz arasındaki potansiyel uyumsuzluklar dahil olmak üzere bir dizi değişkene bağlı olacağı konuşuluyor.

Kessler, hisse senedi piyasaları gibi bazı alanlarda, merkez bankaları tarafından yaratılan kamu borcu ve likidite fazlası gibi diğer sorunların ele alınması çok daha uzun sürebilecek olsa da, toparlanmanın halihazırda belirginleştiğini de ifade ederken, “Hiçbir zaman işler normale dönmeyecek” diyerek sözlerini bitirdi.