Tokyo Olimpiyat Oyunlarının önündeki son engel: Hemşireler

Japonya’daki bazı hemşireler, Tokyo Olimpiyat organizatörlerinin oyunlarda yardımcı olmaları için 500 kişilik destek isteğine karşı çıkıyor. Hemşireler buna gerekçe olarak ise koronavirüs salgınıyla ilgili olarak şimdiden kırılma noktasına yaklaştıklarını söylüyorlar.

Olimpiyat yetkilileri, oyunlara personel koymak için 10.000 sağlık çalışanına ihtiyaç duyacaklarını söyledi ve daha fazla hemşire talebi, Tokyo ve Osaka’nın olağanüstü hal altında virüsteki yeni artışla birlikte geldi.

Japonya’nın merkezindeki Nagoya’da bir hemşire olan Mikito Ikeda, Associated Press’e “Öfke hissetmenin ötesinde, duyarsızlığa şaşırdım. Bu istek insan hayatının nasıl hafife alındığını gösteriyor.” dedi.

Organizatörler ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi bir pandeminin ortasında oyunları yapmaya çalışırken, daha fazla hemşire için yapılan çağrı, neredeyse her gün ortaya çıkan doğaçlama değişikliklerin tipik bir örneği olarak algılanıyor. Olimpiyatlar, 15.000 Olimpik ve Paralimpik sporcunun ve binlerce diğer yetkili, hakem, sponsor, medya ve yayıncının uluslararası sınırların neredeyse bir yıl boyunca mühürlendiği Japonya’ya girişini gerektirecek şekilde üç aydan kısa bir süre içinde başlayacak.

Japonya Tıp İşçileri Sendikaları Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, genel sekreter Susumu Morita, odaklanmanın Olimpiyatlar değil salgın üzerinde olması gerektiğini söyledi. Morita, “Ciddi koronavirüs pandemisine karşı mücadeleyi korumakla görevli hemşireleri Olimpiyat gönüllüleri olarak gönderme teklifini kesinlikle durdurmalıyız. Hastaların ve hemşirelerin sağlığı ve yaşamları üzerindeki riske rağmen Olimpiyatları sürdürme ısrarı beni son derece çileden çıkarıyor.” diye konuştu.