Avrupa’da uçan taksiler 2024’de göklerde

Avrupa’nın Havacılık Düzenleme Kurumu uçan taksilerin 2024 veya 2025’e kadar havadan uçabileceğini duyurdu. Bölgenin en büyük havacılık düzenleyicisi yaptığı açıklamada, Avrupa’nın 2024 gibi erken bir tarihte hizmete giren ilk uçan taksileri görebileceğini söyledi.

Yarım düzineden fazla Avrupalı ​​firma, yolcu kullanımı için veya tıbbi malzeme teslimatı gibi insansız kargo çeşitlerine yönelik Urban Air Mobility araçlarının geliştirildiğini duyurdu.

Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) genel müdürü Patrick Ky, “(Hava) taksilerin ticari kullanımının 2024 veya 2025’te başlayabileceğine inanıyorum” dedi. EASA, 2030 yılına kadar Avrupa’da 4,2 milyar euroluk bir UAM pazarını öneren ve 90.000 iş yaratan rakamları aktardı. Yeni teknoloji için küresel pazarın yaklaşık % 31’i Avrupa merkezli olacak.

Ky gazetecilere verdiği demeçte, EASA’nın bazı tasarımları onaylama sürecini çoktan başlattığını ve hafif makineler için ilk onayların yaklaşık 2024’e kadar beklendiğini söyledi.

Alman girişim Volocopter ve Aeroports de Paris gibi diğer projelerin destekçileri, teknolojiyi 2024 Paris Olimpiyatları için zamanında göstermeyi umuyor.

Ky, bu tür araçların hizmete girme hızının, şehir merkezlerinin üzerinde mi yoksa demiryolları gibi potansiyel tehlikelerin üzerinde mi uçtuklarını inceleyen operasyonel onaylara bağlı olacağını söyledi. EASA, yolcular için pilotlu araçlar ve kargo teslimatları için pilotsuz drone içeren projelere odaklanıyor. Ky, tamamen otonom araçların hala birkaç yıl uzakta olduğunu söyledi.

Öte yandan altı kentsel alanda ankete katılan insanların yaklaşık% 71’i hava taksisi veya dağıtım hizmetlerini veya her ikisini birden kullanmakla ilgilenirken, ankete katılanların en büyük kategorisi % 41’i acil tıbbi faaliyetlerin yararlı olacağını söyledi.

Güvenlik hem insansız hava araçları hem de taksiler için ve özellikle binek araçlar söz konusu olduğunda gürültü için en önemli konu. EASA tarafından ankete katılan insanların çoğu, kuşlar veya böcekler üzerindeki etkiyle ilgili endişelerini dile getirirken, siber güvenlik, özellikle dronlar için potansiyel endişeler listesinde üst sıralarda yer aldı.