Ever Given’in sahiplerinden Süveyş Kanalı otoritesine yeni teklif

Mart ayında Süveyş Kanalı’nı tıkayan konteyner gemisinin sahipleri, kanal otoritesiyle bir tazminat anlaşmazlığı konusunda yeni bir teklifte bulundu ve davayla ilgili mahkeme daha fazla zaman tanımak için iki hafta ertelendi.

Ever Given dev konteyner gemisi 29 Mart’ta yerinden çıkarıldığından bu yana kanalın iki bölümü arasındaki bir göle demir attı. Altı gün boyunca kanal boyunca karaya oturmuş, yüzlerce gemiyi engellemiş ve küresel ticareti aksatmıştı.

Süveyş Kanalı Kurumu (SCA), talebi kamuya açık olarak 550 milyon dolara düşürmeden önce kurtarma çabalarını, itibar zararını ve gelir kaybını karşılamak için 916 milyon dolar tazminat talep etti.

Ever Given’ın Japon sahipleri Shoei Kisen ve sigortacıları, Mısır mahkemesi kararıyla geminin alıkonmasına ve iddiaya itiraz etti. SCA avukatı Khaled Abu Bakr, geminin İsmailiye’de tutulmasıyla ilgili bir mahkeme duruşmasında yaptığı açıklamada, müzakerelerin devam ettiğini ve gemi sahiplerinin yeni bir teklifte bulunduğunu söyledi.

Ever Given’in sahiplerini ve sigortacılarını temsil eden Stann Marine, “15 günden fazla süren ve uzun, uzun ve zorlu ama olumlu çalışma oturumlarında müzakereler yapılıyor. Müzakereler sırasında SCA’nın tüm gerekliliklerini yerine getirdiğine inandığımız bir teklif sunduk” dedi.

SCA’nın başkanı daha önce Shoei Kisen’in 150 milyon dolar ödemeyi teklif ettiğini söyledi.