Munich Re: COVID-19 reasüransı yenemedi

Reasürans devi Munich Re’nin Başkan Yardımcısı Paul Donnelly, reasürörlerin pandemi boyunca öğrendiklerini ve endüstrinin geleceğinin neden hala olumlu olduğunu ayrıntılarıyla anlattı.

insurtechdigital.com’a röportaj veren Donnelly, COVID-19’un reasürans için ağır bir darbe aldığına dair çok az şüphe olduğunu ve 2021 yılının ilk çeyreğinin tek başına tahmini 4,4 milyar ABD Doları tutarında tazminat talebine neden olduğunun söylenebileceğini ifade etti. Ancak, Munich Re Otomasyon Çözümleri’nde EMEA EVP’si Paul Donnelly’ye göre, sektör sarsılmış olsa da yenilmekten çok uzak.

Paul Donnelly şöyle konuştu: “İddiaların elbette herhangi bir sigorta veya reasürans işinin karlılığı üzerinde bir etkisi olsa da, iddiaların sektörümüzün amacının ve sosyal değerinin somut doğrulaması olduğu gerçeğini gözden kaçırmamalısınız. Sektörümüzün olağandışı yönlerinden birinin altını çizmeme izin verin ve bu da sektördeki kilit oyuncuların çoğunun uzun ömürlü olması. Munich Re Otomasyon Çözümleri, 140 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir organizasyonun parçasıdır. Geçenlerde, birimimin 2020/21’de müşterilerini işe almak için son teknoloji ürünü dijital yolculukları uygulamalarına yardımcı olduğu hayat sigortacılarına bakıyordum. Bu liste MetLife, Generali, Helvetia & Prudential’ı, yani Munich Re’den daha eski olan tüm işletmeleri içeriyor.”

Otomatik sigortalama sistemleri uygulamasını bekliyoruz

Reasürörler pandemiden hangi dersleri aldı (veya almalı)? şeklindeki soruya ise Donnelly, geleneksel olarak sigorta (ve özellikle hayat sigortası) karmaşık ürünlere sahip olduğunu ve aralarındaki farkların çok ince olduğunun altını çizerek, “Sonuç olarak, bir danışman veya sigorta komisyoncusu neredeyse her zaman başvuranla yüz yüze görüşmek zorunda kaldı. Ancak pandemi, sektörü bunun her zaman mümkün olmayabileceği ve yolculuğun dijitalleştirilmesi gerektiği fikrine uyandırdı. Bu nedenle, başvuranın tıbbi geçmişi veya uğraşları hakkında devam eden anketlerin kullanılmasından kaçınmak için gerekli tüm sigortacılık bilgilerinin tek bir oturumda yakalanmasını sağlayan çok daha akıcı bir süreç gerektirir.

Örneğin, ABD pazarı üçüncü taraf veri toplayıcılarla zengindir. Bunlar, araç kullanma geçmişinden reçeteli ilaçların kullanımına kadar sigortalama süreçleri sırasında başvuru bilgileri için olağanüstü düzeyde ayrıntı sağlar. Pandemi kısıtlamaları hafifledikçe ve sektör toparlanma belirtileri göstermeye devam ederken, küresel sigorta şirketlerinin de aynı şeyi izlemesini ve dijital odaklı bir zihniyeti benimsemesini bekliyoruz. Geleneksel olarak ilişki odaklı bir endüstri olsa da, sigortacılıkta fiziksel etkileşim ihtiyacı giderek azalmaktadır. Sonuç olarak, daha bilgili sigortacıların, makine öğrenimi ve yapay zeka yeteneklerinden yararlanarak artırılmış otomatik sigortalama sistemleri uygulamasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.