Kabil’e uçuşlarda saldırı teminatının primi beşe katlandı

Reuters’in sigortacılık kaynaklarından aktardığına göre, havacılık sigortacıları, ABD’nin ülkeyi terk etmesinin ardından yükselen saldırı riski nedeniyle Afganistan’a ticari uçuşlara teminat vermek istemiyor. Bir broker, Afganistan uçuşlarında saldırı riskini kapsayan teminatların beş kat primle verildiğini söylerken, havacılık sigortaları şirketi Hive Aero geçen hafta tahliye uçuşları için sigorta sunabildiklerini, ancak artık kimsenin oraya uçamayacağını kaydetti.

Tahliye uçuşlarına katılan bir havayolu şirketi  ise, ABD güçlerinin 30 Ağustos’taki son tahliye operasyonundan kısa bir süre önce, Afganistan için teklif vermeye istekli sigortacı bulmanın zaten zor olduğunu söyledi.

Kaynaklar, hava trafik kontrol hizmetlerinin eksikliği, roket saldırıları ve havaalanı çevresindeki güvenlik sorunlarının Afgan başkentine yapılan uçuşları son derece riskli hale getirdiğini belirtti. Taliban, Kabil Havaalanının gelecekteki yönetimi hakkında Katar ve Türkiye ile görüşüyor. Bir broker, “Katarlılar ve Türk makamları, sigortacıları rahatlatacak çok güçlü düzenleyici rejimlere sahip” dedi.