Çin, büyük sigorta gruplarının denetimini yoğunlaştıracak

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu (CBIRC), ülkede faaliyet gösteren sigorta grubu şirketlerine yönelik gözetimini sıkılaştırmayı amaçlayan ve finansal risklere karşı korunma ihtiyacını öngören  bir taslak yayınladı.

Reuters’in bildirdiğine göre, CBIRC, 2010’dan bu yana yürürlükte olan kuralları değiştirmeyi amaçlayan taslak üzerinde kurumlarla istişareler başlattı.

Önerilen değişiklikler arasında, sigorta grubu şirketlerinin “açık ve şeffaf” bir ortaklık yapısı uygulamasını zorunlu tutmanın yanı sıra, olası bulaşıcı riskler için bir uyarı sistemi kurma zorunluluğu da yer alıyor.

Sigorta grubu şirketlerinin ayrıca sigorta dışı bağlı kuruluşlarının gözetimini iyileştirmeleri ve uygun açıklamalar yapmaları istenecek.

CBIRC, operasyonel riskleri önlemek için sigorta gruplarının “kapsamlı, sürekli ve nüfuz edici denetimini” sürdüreceğini söyledi.

Çin’de, Ping An Insurance ve şüpheli şekilde iflas etmiş sigorta şirketi Anbang’ın halefi olan Dajia Insurance Group da dahil olmak üzere toplam 12 sigorta grubu şirketi faaliyet gösteriyor.