Finlandiya kısa mesajla yayılan yazılım saldırısıyla boğuşuyor

Finlandiya, kötü amaçlı yazılım yayan bilinmeyen bir kaynaktan gelen metin mesajlarını durdurmak için çalışıyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nde bilgi güvenliği uzmanı olan Aino-Maria Vayrynen, FluBot adlı kötü amaçlı yazılımlara kötü amaçlı bağlantılar içeren mesajların milyonlarla ifade edildiğini belirtti. Ülkenin en büyük ikinci telekomünikasyon operatörü Telia Co AB, yüz binlerce mesajı ele geçirdi.

En büyük telekom operatörü Elisa Oyj’in bilgi güvenliği sorumlusu Teemu Makela telefonla yaptığı açıklamada, “Kötü amaçlı yazılım saldırısı son derece istisnai ve çok endişe verici. Çok sayıda kısa mesaj ortalıkta uçuşuyor.” dedi.

Mesajlar, geçen hafta sonlarında Finlilerin cep telefonlarından bip sesi çıkarmaya başladı ve Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin “ciddi bir uyarı” vermesine neden oldu. Telia’nın Dolandırıcılık Müdürü Antti Turunen, söz konusu durumun önceki yaz faaliyetlerinden daha kötü olduğunu söyledi.

Mesajların çoğu, alıcının bir bağlantı açmasını isteyen bir sesli posta aldığını iddia ediyor. Yetkililer, Android cihazlarda, kötü amaçlı yazılım içeren bir uygulamanın yüklenmesine izin vermesini isteyen bir istem getiren ve Apple Inc.’in iPhone’larında kullanıcıların web sitesindeki diğer sahte materyallere yönlendirildiğini söyledi.