Swiss Re: Omicron daha hafif bir ekonomik tehdit oluşturuyor

Avrupa’nın birçok bölgesinde şu anda COVID-19 vakaları ve kısıtlamalarında bir kış yeniden canlanması yaşanırken, Swiss Re’deki analistler, bu son pandemi dalgasının ekonomik faaliyet için öncekilerden daha az ciddi bir tehdit oluşturduğunu öngörüyorlar.

Reasürörün iyimserliği, öncelikle etkilenen ülkelerdeki daha yüksek nüfus bağışıklığının yanı sıra daha güçlü büyüme ve işgücü piyasalarından ve işletmeler ve tüketiciler arasında virüs önlemlerine daha iyi aşinalıktan kaynaklanmakta.

Son haftalarda, Almanya, Avusturya ve Hollanda dahil olmak üzere bir dizi ülke günlük yeni COVID-19 vaka sayısında rekor seviyeler bildirdi ve hastaneye yatışlar artıyor.

Buna karşılık, birçok ülke maske ve sokağa çıkma yasağı gibi bilinen önlemlerden aşı pasaportlarıyla ilgili yeni deneylere kadar daha fazla kısıtlama getirdi.

Bu arada, Omicron varyantı küresel olarak belirsizlikte bir artışı tetikledi ve büyüme yavaşlaması korkuları arasında ülke tahvil getirileri düştü.

Ancak Swiss Re, Avrupa’nın ekonomik ivmenin güçlü olduğu bir zamanda son dalgaya girdiğini ve hükümetlerin durumun kötüleşmesi durumunda daha fazla mali destek sağlamaya hazır göründüğüne dikkat çekiyor.

Swiss Re analistleri, “Avrupa virüsle yaşamaya uyum sağladığından, ekonomik faaliyet ve hareketlilik kısıtlamaları arasındaki bağlantı zamanla zayıfladı. Şirketler operasyonel olarak daha donanımlı (örneğin, evden çalışma) ve iş modellerini uyarlamış (örneğin, restoranlardan gıda mağazalarına), tüketiciler ise uyum sağladı (örneğin, e-ticaret; virüse karşı öncekinden daha düşük riskten kaçınma)” şeklinde yorumda bulunuyorlar.