Fitch, Rusya-Ukrayna savaşının sigortaya etkilerini değerlendirdi

 

Fitch Ratings’e göre, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa sigorta sektörünü yaptırımlardan kaynaklanan doğrudan etkilerden ziyade ikinci dereceden finansal piyasa oynaklığı yoluyla etkilemesi daha olası.

Derecelendirme kuruluşu, yaptırımların Rus kuruluşları üzerindeki sınırlı etkisi veya Rus ticaretini kısıtlayan diğer önlemler hakkında bir açıklama yaptı, bunun yerine çatışmadan kaynaklanan küresel finansal piyasalardaki oynaklığın Avrupalı ​​sigortacıların sermaye oranlarını etkileyebileceğini vurguladı.

Buna ek olarak, çatışma, hayat dışı sigortacılar için karlılık üzerinde baskıya yol açabilecek daha yüksek enflasyon ihtimalini artırıyor.

Fitch, değişken hisse senedi ve kredi piyasalarının etkilerine atıfta bulunarak, Avrupalı ​​sigortacılar ve reasürörlerin notlarına göre güçlü sermayeye sahip olmalarına rağmen, “finansal piyasalarda sürekli bir gerileme sermaye boşluklarını aşındıracak ve bazı notlar üzerinde baskı oluşturabilecek” dedi.

Enflasyon ve savaşın yüksek enflasyonu daha da kötüleştirme olasılığı konusunda Fitch, binalar ve araçlar için artan onarım maliyetlerinin şimdiden marj baskısına yol açtığına dikkat çekti. Fitch, “Sigortacılar buna göre primleri artırabilir, ancak yüksek enflasyon devam ederse, geriden gelen rezerv eksiklikleri ortaya çıkabilir. Özellikle genel sorumluluk talepleri ve hasar fazlası reasürans yoluyla reasürörlerin de etkilebilir” ifadeleerine yer verdi.

Fitch, yüksek enflasyonun etkilerinin potansiyel olarak hafifletilmesinin faiz artırımlarına eşlik edeceğini de belirtti.