KASİDER’den “Bizans Döneminde Kadın Hikayeleri Turu”

Kadın Sigortacılar Derneği (KASİDER) üyeleri, ‘Bizans Döneminde Kadın Hikayeleri Turu’nda bir araya geldi. 27 kişinin katıldığı tur, Sultanahmet Meydanı’nda başlayarak Fener Bölgesi’nde sona erdi.

KASİDER Başkanı Sema Tüfekçiler geziyle ilgili yaptığı açıklamada, “Byzantion’un ‘koruyucu tanrıçası’ Artemis’ten, Osmanlı’nın gerçek ‘demir lady’si Hatice Turhan Sultan’a; Moğolistan’a gelin olarak gönderilen Bizans imparatorunun gayrimeşru kızı Maria’dan, sarayda gelini tarafından bir karşı darbeyle boğdurulan Kösem Sultan’a; Ayasofya’dan önce dünyanın en büyük Hıristiyan mabedini inşa ettiren Romalı prenses Anicia Juliana’dan, Hippodrom’da ayı oynatıcısı bir babanın imparatoriçeliğe yükselen kızı Theodara’ya kadar, şehri kadın gözünden görmeye, duymaya, duyumsamaya, hissetmeye ve anlamaya aracılık eden bu gezi hepimiz için mükemmel bir ‘bellek tazeleme’ çalışması oldu. Bizans İmparatorluğu’ndaki üst sınıflar arasında, kadınların büyük ölçüde aile evini kontrolü ve çocuk yetiştirmesi beklenirken, yaşamak için çalışmak mecburiyetinde kalanlar, üretimden misafirperverliğe kadar devrin sanayilerinin çoğunda bunu yaptı. Azınlık olmalarına rağmen, bazı kadınlar erkeklerin domine ettiği kültürün kendilerine dayattığı hudutların üstüne çıkmaya muvaffak oldular ve son derece başarılı iş kadınları, yazarlar, filozoflar ve hatta vekil olarak veyahut kendi başlarına hüküm süren imparatoriçeler haline geldiler. Bu figürler arasında imparatoriçe Theodora, İrene ve Zoe, biyografi yazarı Anna Komnene, filozof Hypatia ve şair Kassia yer almaktadır.” dedi.

İstanbul’un yaklaşık olarak beş tepesini yürüyerek gezen dernek üyeleri İstanbul’u tekrar keşfetmiş olmanın gururu ile bir sonraki turda buluşmak üzere vedalaştılar.