Atilla Benli: Tarım sigortasında başarı kamu-özel sektör iş birliği ile oluyor

Sabah Gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi’nde konuşan Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, iklim değişikliğinin, tarım ve sigorta sektörünü de etkilendiğini, aynı zamanda sektöre yük getirebilecek bir risk olduğunu ifade etti. Tarım sigortasının başarılı uygulandığı ülkelerde kamu-özel sektör iş birliğinin görüldüğüne işaret eden Benli, dünyada tarım sigortasında, 2005 yılında 8 milyar dolar olan prim üretiminin, bugün 40 milyar dolar seviyesine çıktığını açıkladı.

Türkiye’nin bu alanda büyük potansiyel taşıdığına vurgu yapan Benli, “Tarımı, sigortacılıkta en hızlı büyüyeceğimiz alan olarak görüyoruz. Dünyada, verimde yüzde 50 kamu desteği olduğunu görüyoruz. Kamu-özel iş birliğiyle kurumsal üst yapının yapılandırılması, etkin operasyonların oluşturulması önemli. Bu yapı TARSİM’de mevcut” dedi.

Son beş yılda geçmiş yıllara oranla tarım sigortasında önemli bir yükselme olduğuna işaret eden Atilla Benli, ancak bunun yeterli olmadığına, penetrasyonun düşük olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Seller, doğal afetler, depremler oluyor. Burada sigortalık oranlarına baktığımızda yüzde 3’ler civarında. Gelişmekte olan ülkelerde doğal afetlerde sigortalılık oranı yüzde 45. Yani bir doğal afette yüzde 45’i sigorta sistemi karşılarken, bizde bu oran yüzde 3. Bu noktada gidecek çok yolumuz olduğu son derece açık.”