“Reasürörler büyük riskler için hükümet desteği aramalı”

PwC Küresel Sigorta Lideri Jim Bichard, sigorta ve reasürans endüstrisini, piyasanın karşı karşıya olduğu en büyük riskleri ele almak için hükümetler ve kamu kurumlarıyla daha cesur işbirliği aramaya çağırdı.

Monte Carlo’daki son RVS 2022 etkinliğinde Reinsurance News’e konuşan Bichard, şu anda reasürörleri etkileyen ana trendleri ve zorlukları ve piyasanın nasıl uyum sağlayabileceğini ve yanıt verebileceğini tartıştı.

Küresel makroekonomik ortamda çok fazla oynaklık mevcutken, kilit Monaco konferansındaki tartışmalar kaçınılmaz olarak iklim değişikliği gibi daha sistemik sorunlardan ziyade enflasyon ve jeopolitik istikrarsızlığın acil tehditlerine odaklandı. Ancak Bichard yine de, reasürörlerin son yıllarda iklim riskini gündemine daha belirgin bir şekilde getirme konusunda iyi ilerleme kaydettiğini belirtti.

Reinsurance News’te yer alan habere göre,  Bichard, özellikle iklim değişikliğinin fiziksel riski, kuraklık, orman yangını, sel ve fırtına gibi artan tehlike tehditleri nedeniyle, bu tehditlerin daha önce beklenmediği veya fiyatlandırılmadığı alanlara da dikkat çekti.

Bichard, bu yaz aşırı hava olaylarına atıfta bulunarak, “Örneğin, Birleşik Krallık’ta veya Kuzey Avrupa’da kuraklıkla ilgili kayıplar yaşayacağınızı düşünmezdiniz. Risk iştahınızda mutlaka buna sahip olmazdınız. Dolayısıyla sektör, iklim riskinin arttığı ve bunun kayıplar üzerinde etkisi olduğu konusunda oldukça net” dedi.

Ancak, pazarın bu risklere yanıt verme kabiliyeti söz konusu olduğunda Bichard, özel reasürans sermayesinin bu zorluğu tek başına karşılamasının mümkün olup olmadığı konusunda endişelerini dile getirerek, “Bu büyük sorunların kamu-özel sektör ortaklıkları olmadan çözülebileceğini hayal etmek zor” diye konuştu.