Moses Ojeisekhoba: Artan doğal felaketlerin ortasında veriye dayalı risk yönetimi çok önemli

Artan doğal felaketlere ve artan sigortalı kayıplara yanıt olarak, Swiss Re’nin Küresel Müşteriler ve Çözümler İcra Kurulu Başkanı Moses Ojeisekhoba, toplumun risklere uyum sağlama ve riskleri azaltma çabalarını teşvik etmek için gelişmiş veri odaklı içgörülerden yararlanmaya yönelik acil ihtiyacının altını çizdi.

İklim değişikliğinin havayla bağlantılı felaketleri artırmasıyla birlikte, küresel sigortalı kayıplar yalnızca 2023’te 108 milyar dolara ulaştı; bu rakamın önümüzdeki on yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.

Savunmasız bölgelerdeki ekonomik büyüme ve varlık birikimi tarihsel olarak artan kayıpları tetiklese de Ojeisekhoba, sık sık yaşanan fırtınalar ve sel gibi iklim kaynaklı hava durumu tehlikelerinin artan etkisinin gelecekteki sigortalı kayıplarda daha büyük bir rol oynayacağını öngörüyor.

Bu artan riskler ve bunlarla ilişkili kayıplar, uyum ve azaltma çabalarına rehberlik etmek için veriye dayalı içgörülerin kullanılmasının kritik önemini vurgulamakta.

Swiss Re, topluma bu gelişen risklerin yönetilmesinde yardımcı olma yeteneğini ileri sürmekte. Örneğin, net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için hayati öneme sahip teknolojik ilerlemeleri yönlendiren iklim pozitif projeleri desteklemek için benzersiz risk öngörülerinden yararlanarak.

Ayrıca Swiss Re’nin risk çözümleri, toplumların kaçınılmaz aşırı hava olaylarına hazırlanmalarına ve bunlara uyum sağlamalarına yardımcı olacak donanıma sahip.

Tüm sigortalı risklerin %90’ından fazlasını kapsayan 190’dan fazla bireysel modele dahil edilen 200 terabaytın üzerinde titizlikle seçilmiş risk portföyü verileriyle Swiss Re’nin destek sağlamak için sağlam bir temeli bulunuyor.

Ojeisekhoba bu durumu şöyle açıklıyor: “Mülk risklerine yönelik risk değerlendirme platformumuz sayesinde müşterilerimiz, geçmiş kayıtları, uydu görüntülerini ve meteorolojik verileri karar verme süreçlerine entegre edebilirler. Yüksek çözünürlüklü haritalardan hava durumu modellerini ve arazi özelliklerini anlamak, portföylerindeki gizli risklerin veya karmaşık küresel mülk ayak izlerinin zemin seviyesinde bir resmini geliştirmelerine yardımcı oluyor.”

Gelişen riskler hakkında bilgi sahibi olma yeteneği, etkili risk yönetimi için çok önemli. Swiss Re, fırtına, sel ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi ikincil tehlikelere maruz kalma oranının %50’den fazlasının son beş yıl içinde geliştirilen veya güncellenen modeller tarafından kapsandığının altını çiziyor.