İlk çeyrekte sigortalı afet kaybı 17 milyar dolar

Broker devi Aon, küresel sigortalı afet kayıplarının 2024’ün ilk çeyreğinde en az 17 milyar dolar olduğunu tahmin etti; bu tahmin Aon’un kendi ölçümüne göre ortalamanın biraz üzerinde.

Küresel sigorta ve reasürans sektörünün 17 milyar dolarlık zararı, 21. Yüzyılın ilk çeyreğindeki kat zararı ortalaması olan 59 milyar doların biraz altında olan 45 milyar doların üzerindeki ekonomik zarardan kaynaklandı.

Aon, ekonomik açıdan ilk üç ayın en pahalı olayının, hükümet tahminlerine göre 17,6 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açan Japonya’daki Noto Depremi olduğunu bildirdi.

Aon, Noto deprem kaybının sigortalı olarak sadece 1 milyar dolar olduğunu, ancak tüm hasarlar hesaba katıldığında bir miktar artarak bu rakamı aşmasının muhtemel olduğunu ve bu nedenle önemli bir koruma açığının ortaya çıktığını belirtiyor.

17 milyar dolarlık sigortalı afet kayıplarının çoğunluğunu bir kez daha ABD’deki şiddetli konvektif fırtınalar (SCS) sağladı.

Aon, tüm tahminlerin muhtemelen gelişmeye devam edeceği ve hepimizin bildiği gibi bunun muhtemelen bazı tahminlerin daha da yükseleceği anlamına geldiği konusunda uyarıyor.

Aon’un haberine göre, 2024 yılının ilk çeyreği için ekonomik ve sigortalı kayıplar arasındaki fark yüzde 64 olurken; ABD ve Avrupa’daki olaylar Japonya’daki depremden çok daha fazla sigorta kapsamına girdi.

Aon, şu anda 2024’ün ilk çeyreğinde dört milyar dolarlık sigortalı afet hasarı vakası olduğunu tahmin etse de, hasar miktarları tazminatlar sonuçlandıkça sayılmaya devam ettikçe ek olayların bu eşiği geçebileceğini belirtiyor.