Uğur Demir: Mevzuattan Kaçmak

-Uğur Demir*

İstanbul Ticaret Odası’nda 9 Kasım tarihinde seçimler var. Meslek Komite seçimleri ile 81 mesleğin temsilcileri seçilecek. Yeni dönemde görev alacak herkese başarılar.

İstanbul’da beş bin sigorta acentesi meslek komitesi için sandık başına gidecek. Beş bin acente dememe aldanmayın. Son üç seçimde biraz eksiği biraz fazlasıyla bin acente oy kullanmış. Mesleğin geleceği için endişe eden, umut besleyen, derdim var, çözüm istiyorum diyen, yaklaşık bin sigorta acentesi var. Diğer acenteler ne düşünür ne yaparlar bilemem, ama keyifleri yerinde de diyemiyorum. Hangi sigorta acentesine dokunsam hep eleştiri ve dert var. Ancak oy kullanmamış.

Uğur Demir

Son yıllarda sigortacılık sektörü büyüdü. Yabancı yatırımcı geldi. Poliçe sayıları, ürün çeşitliliği arttı. Cirolar arttı. Sorunlar da arttı. Haksız rekabet hiç olmadığı kadar sıradanlaştı. Mevzuata göre mesleğini yapmaya çalışan acenteler ve şubeci yapılar haksız rekabet koşullarında zorlanmakta. Özellikle büyümek için şubeleşen sigorta acenteleri haksız rekabet koşullarında yaptıkları yatırımların karşılığını alamamaktalar. Sebeplerinden biri mevzuata aykırı ekran dağıtan şubeli acente yapıları. Bırakın fiziki şartları, SEGEM belgesi bile olmayan, hatta Türkçe bile konuşamayan yabancılara ekran dağıtıp poliçe üretimi yaptıran şubeci ve çok şirketli acenteler var.

Mevzuata aykırı iş yapan sigorta acenteleri ister şubeci yapıda olsun ister çok şirketli yapıda olsun, ilgili kurumlara aykırılıklar belgeler ile ispat edildiğinde akıllarına bir fikir geliyor. Cezai müeyyidelerden kaçmak için ya broker oluyorlar ya da kağıt üstünde yeni bir isim altında yeniden faaliyete geçiyorlar.

Denetimden kaçmanın bir yolu da denetleyecek koltuklara gelmektir.

İTO Sigortacılık Meslek Komitesinin görevi bellidir. Seçimlerde komiteye aday olanları sigortacılar iyi değerlendirmeli.  Haksız rekabetin çok çeşidi var. Hepsiyle mücadele etmek gerekir. Ancak denetimden kaçmak ve kendine yeni oyun alanları elde etmek için, seçimlerde aday olan yapıları iyi irdelemek lazım. Rakipleri eleştirmek, birlik, beraberlik, güçlü olmak gibi terimler hep kullanılır. İcraata bakmak gerekir.

Bugün İstanbul’daki sigorta derneklerinin büyük çoğunluğu bir arada hareket ediyor. Birikmiş tecrübe, liyakat, karar vericilerle kurulmuş beşeri ilişkilerin neticesini almak, kronikleşen dertlerin ortak çözümü için çalışmak ve sonuca ulaşmak ana amaçları olmuş. Bir tarafta böyle bir yapı diğer tarafta ise, yukarıda bahsettiğim mevzuattan kaçma derdinde olan yapı mevcut.

Sigorta acenteleri artık birbiriyle dertleşmek yerine, acentenin sesi olan ve gelecek için birlikte olanlarla beraber yürümek için 9 Kasım 2022 Çarşamba günü İstanbul Dünya Ticaret Merkezi İstanbul Fuar Merkezi içerisindeki 9 No’lu Salonda yapılacak olan seçimlerde oy haklarını kullanmaya gitmeliler.

*AVSAD Genel Sekreteri